Băsescu: Sunt două SMURD-uri în România - un SMURD al statului şi unul privat, o fundaţie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că în România sunt două SMURD-uri - unul al statului şi unul privat, adică "o fundaţie care face ce vrea cu banii ei", referindu-se la Serviciul de Urgenţe din Ministerul de Interne şi, respectiv, la fundaţia înfiinţată de Raed Arafat.

5071 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Sunt două SMURD-uri în România - un SMURD al statului şi unul privat, o fundaţie

Băsescu: Sunt două SMURD-uri în România - un SMURD al statului şi unul privat, o fundaţie (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)

"Discuţia despre Legea sănătăţii trebuie nepersonalizată. Eu nu am intenţionat nicio clipă personalizarea. Intervenţia mea publică a fost în momentul în care am considerat că s-a depăşit orice limită a dezinformării populaţiei. Vreau să mai fie foarte clar un lucru, sunt două SMURD-uri în România: un SMURD al statului şi un SMURD privat, o fundaţie care face ce vrea cu banii ei", a spus Traian Băsescu.

El a precizat, pentru a nu exista "confuzii din acest punct de vedere", că sediul fundaţiei SMURD este "undeva la Târgu Mureş".

"Serviciul medical de urgenţe SMURD al statului este cel deţinut de Ministerul de Interne, este condus de un colonel, care are în subordine ofiţeri şi subofiţeri şi este prestat de unităţile de pompieri, iar atunci când este nevoie, de unităţi de pompieri cu medici pe ei, preluaţi de la Urgenţă, atunci când serviciul 112 o impune. Vreau să mai intelegeţi un lucru elementar: nimeni nu va putea face un serviciu de urgenţă separat decât cel al statului. Cine va fi, eventual, autorizat - că-i primarie, că-i consiliu judeţean sau salvări ale unui spital privat - nu pot lucra decât prin 112, prin serviciul de transmisiuni speciale, care asigură comunicaţiile în acest sistem", a menţionat şeful statului.

Raed Arafat a demisionat, marţi, din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în urma nemulţumirilor privind noile prevederi referitoare la medicina de urgenţă din proiectul Legii sănătăţii şi ca urmare a criticilor formulate la adresa lui de către preşedintele Traian Băsescu.

Arafat a declarat că a demisionat din funcţia de subsecretar de stat pentru că ieşind din Ministerul Sănătăţii va putea apăra mai bine sistemul de urgenţă, precizând că nu poate intra în polemici cu nimeni pe aspecte care necesită discuţii tehnice.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că SMURD nu a fost creat de un om, statul făcând eforturi uriaşe pentru acest sistem, şeful statului menţionând că abordarea din ultimele zile i se pare "deplasată".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici