Bihor: Mai mulţi elevi eliminaţi de la bacalaureat au obţinut în instanţă suspendarea deciziei ISJ

Mai mulţi elevi care fuseseră eliminaţi de la bacalaureat, în urma acuzaţiilor de fraudare a examenului susţinut la Colegiul Tehnic ”Unirea” din Ştei, au dat în judecată Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) şi au obţinut, joi, suspendarea deciziei până la pronunţarea instanţei de fond.

856 afișări
Imaginea articolului Bihor: Mai mulţi elevi eliminaţi de la bacalaureat au obţinut în instanţă suspendarea deciziei ISJ

Bihor: Mai mulţi elevi eliminaţi de la bacalaureat au obţinut în instanţă suspendarea deciziei ISJ (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Bihor, 12 elevi care au susţinut bacalaureatul la Colegiul Tehnic ”Unirea” din Ştei şi care fuseseră eliminaţi din examen pentru fraudă au dat în judecată ISJ, obţinând suspendarea efectelor deciziei autorităţilor şcolare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Printre cei care au apelat la instanţă se numără o elevă de nota 10.00, Alexandra Burtă, şefa de promoţie a colegiului.

”Admite acţiunea formulată de reclamanta Burtă Alexandra Maria în contradictoriu cu pârâtul Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor prin Comisia Judeţeană de Bacalaureat şi Comisia de Bacalaureat din Centrul de Examen Colegiul Tehnic Unirea Ştei, având ca obiect suspendare act administrativ şi în consecinţă: dispune suspendarea efectelor Procesului-verbal de sancţionare a candidatului (...) privind eliminarea de la examenul de bacalaureat disciplina - Matematică, până la pronunţarea instanţei de fond”, arată decizia în cazul Alexandrei Burtă.

Astfel de soluţii au fost pronunţate şi în cazul altor 11 elevi eliminaţi din examen.

Decizia judecătorilor poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile.

Reprezentanţii ISJ Bihor nu au putut fi contactaţi pentru a comenta soluţia Tribunalului.

Ministerul Educaţiei anunţa că cercetează un caz de fraudă la bacalureat, la Colegiul Tehnic ”Unirea” din Ştei, judeţul Bihor, unde, în zece din cele 14 săli, profesorii asistenţi au fost înregistraţi permiţându-le candidaţilor să copieze şi chiar ajutându-i.

Urmare a unei sesizări privind existenţa unor similitudini între 42 de lucrări la matematică provenind din centrul de examen Colegiul Tehnic ”Unirea” din Ştei, judeţul Bihor, Comisia Judeţeană de Bacalaureat a dispus analiza înregistrărilor din toate cele 14 săli în care s-a desfăşurat proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie), informa Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS).

Ulterior, ISJ Bihor a decis ca 108 candidaţi din cei 191 care au susţinut examenul de bacalaureat la Colegiul Tehnic "Unirea" din Ştei (Bihor) să fie eliminaţi, iar aproximativ 40 de cadre didactice erau cercetate disciplinar, fiind depusă şi o sesizare penală la Poliţie.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Bihor, Nicolae Avram, declara că cei 108 candidaţi au susţinut una din probe în zece săli de clasă unde profesorii supraveghetori şi membrii comisiei de bacalaureat ar fi fost implicaţi în fraudarea examenului.

În şcoala respectivă au susţinut examenul 191 de cadidaţi în 14 săli, iar în zece dintre acestea s-ar fi copiat.

La centrul de examen Colegiul Tehnic Unirea din Ştei, judeţul Bihor, au susţinut examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2015 elevii respectivului colegiu, dar şi elevii Colegiului Naţional "Avram Iancu" din localitate. La proba obligatorie a profilului au fost prezenţi 255 de candidaţi (184 la matematică şi 71 la istorie) din totalul celor 265 înscrişi (188 la matematică şi 77 la istorie).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici