Boagiu l-a demis pe directorul general al CFR Călători, din cauza unor nereguli la o achiziţie

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Anca Boagiu l-a demis pe directorul general al CFR Călători, Liviu Pescăraşu, din cauza unor nereguli constate la un contract pentru reparaţia unor automotoare.

399 afișări
Imaginea articolului Boagiu l-a demis pe directorul general al CFR Călători, din cauza unor nereguli la o achiziţie

Boagiu l-a demis pe directorul general al CFR Călători, din cauza unor nereguli la o achiziţie (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Pescăraşu a fost eliberat şi din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al CFR Călători.

În baza raportului Corpului de Control al Ministrului referitor la derularea procedurilor de achiziţie publică pentru "Repararea automotoarelor seria 700, 900, 1000" de către CFR Călători, ministrul Anca Boagiu a dispus eliberarea lui Liviu Cristian Pescăraşu din funcţia de director general şi preşedinte al consiliului de administraţie al societăţii, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Transporturilor.

"Raportul Corpului de Control a constat nereguli în fundamentarea preţului pentru respectiva achiziţie, precum şi absenţa avizelor de la autorităţile în domeniu pentru documentaţia tehnică, conform procedurilor. În consecinţă procedura de achiziţie publică a fost blocată", se menţionează în comunicat.

Boagiu a solicitat Consiliului de Administraţie al CFR Călători să evalueze menţinerea în funcţie a tuturor persoanelor care conform raportului Corpului de Control au fost depistate ca fiind implicate în procedura de achiziţie.

"Nu voi tolera în minister sau la oricare dintre unităţile din subordine, derularea de proceduri de achiziţie care nu respectă regulile de transparenţă şi liberă concurenţă. Pentru a ne asigura că banul public este eficient cheltuit trebuie să avem achiziţii care răspund unor necesităţi reale şi care asigură lucrări de calitate la preţuri concurenţiale. La oricare altă unitate din subordine voi sesiza astfel de probleme, nu voi ezita să iau măsuri similare şi să sesizez instituţiile abilitate ale statului", a declarat în comunicat Anca Boagiu.

Potrivit Biroului de presă al MTI, Boagiu nu a numit deocamdată un înlocuitor pentru Pescăraşu.

În luna iunie, CFR Călători a lansat o licitaţie pentru achiziţia de servicii de reparaţii la automotoarele din seriile 700, 900 şi 1.000. Compania intenţiona să încheie un acord cadru de 42,37 milioane lei, fără TVA, pe o perioadă de trei ani. Finanţarea lucrărilor era asigurată de la bugetul de stat, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor data de 27 iulie. Criteriul de atribuire era preţul cel mai mic.

Pescăraşu a fost numit la conducerea CFR Călători de fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, în octombrie 2009. Anterior Pescăraşu ocupa funcţia de director general adjunct şi l-a înlocuit pe Laurenţiu Stoica. Pescăraşu a mai asigurat interimatul la conducerea companiei în perioada martie-aprilie 2009, după ce tot Berceanu l-a demis pe directorul de la acea vreme, Alexandru Noapteş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici