Boc: Legea pensiilor va reduce semnificativ în special pensiile reprezentând 80% din ultimul salariu

Noua lege a pensiilor va reduce semnificativ în principal pensiile care reprezintă în prezent echivalentul a 80% din ultimul salariu primit, a declarat, sâmbătă, premierul interimar Emil Boc.

69 afişări

Imaginea articolului Boc: Legea pensiilor va reduce semnificativ în special pensiile reprezentând 80% din ultimul salariu

Boc: Legea pensiilor va reduce semnificativ în special pensiile reprezentând 80% din ultimul salariu (Imagine:Bogdan Maran/Mediafax Foto)

El a arătat că Executivul va promova în continuare legeasistemului unitar de pensii, pentru care a dorit să îşi angajezerăspunderea în Parlament în toamna acestui an.

"Legea nu va fi retroactivă, dar trebuie să încheiemaceastă epocă a privilegiilor", a spus Boc, la RealitateaTV.

Aceeaşi idee a fost susţinută de şeful Guvernului şi în toamnaacestui an, la momentul finalizării de către Executiv a legiipensiilor.

Boc prezenta atunci ca exemplu o pensie de 8.000 lei,reprezentând 80% dintr-un salariu de 10.000 lei, deşi nivelulcontribuţiei plătite la bugetul asigurărilor sociale de stat i-arpermite beneficiarului o pensie de circa 2.000 lei.

"Această pensie va dispărea", a spus Boc la acea dată.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii Mihai Şeitan declaraseanterior, după o întâlnire cu sindicatele, că cele peste 200.000 depensii speciale vor fi recalculate şi, în medie, cele care au peste10.000-15.000 de lei vor ajunge la un nivel de 40-50%, în funcţiede contributivitate.

Conform proiectului de act normativ, legea pensiilor va intra învigoare în termen de şase luni de la data publicării în MonitorulOficial, iar metodologia de recalculare a pensiilor speciale va fistabilită în 30 zile de la această dată, actualele pensii fiindînsă menţinute în plată până la încheierea procesului derecalculare.

Pensiile speciale vor fi recalculate într-o perioadă de şaseluni de la stabilirea metodologiei.

"Cuantumul pensiilor se păstrează în plată în perioada cuprinsăîntre data intrării în vigoare a legii şi data încheieriiprocesului de recalculare", se arată în proiectul de lege.

Sumele încasate necuvenit cu titlu de prestaţii de asigurărisociale vor fi recuperate de la beneficiari în termenul deprescripţie de trei ani., se mai arată în proiectul de actnormativ. În cazul prestaţiilor de asigurări sociale, altele decâtpensiile, sumele vor fi recuperate de către angajator sau, dupăcaz, de instituţia care efectuează plata drepturilor de asigurărisociale.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
BOC ,
PENSII ,
salarii
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.