Simona Halep, suspendată 4 ani pentru dopaj / Reacţia româncei / Cariera sportivei este ca şi terminată / Explicaţiile ITIA / Cum comentează Ilie Năstase / Mouratoglou e vehement, Serena pune sare pe rană

  • Simona Halep (31 de ani) a primit o suspendare de 4 ani în cazul de dopaj.
  • Anunţul a fost făcut public de ITIA.
  • Decizia nu este definitivă, iar dubla campioană de Grand Slam (Roland Garros şi Wimbledon) poate face apel la TAS.
7179 afișări
Imaginea articolului Simona Halep, suspendată 4 ani pentru dopaj / Reacţia româncei / Cariera sportivei este ca şi terminată / Explicaţiile ITIA / Cum comentează Ilie Năstase / Mouratoglou e vehement, Serena pune sare pe rană

BREAKING NEWS. Simona Halep, suspendată 4 ani pentru dopaj. Cariera sportivei este ca şi terminată

A trecut mai bine de un an de la ultimul meci jucat de Simona Halep în circuitul WTA, eşecul suferit pe 29 august 2022 în primul tur de la US Open. Suspendată provizoriu pentru dopaj, constănţeanca a primit astăzi verdictul din partea tribunalului Sports Resolutions.

Dubla campioană de Grand Slam a primit cea mai drastică pedeapsă posibilă, o suspendare de 4 ani din tenis şi din orice activitate legată de tenis! Simona poate să facă recurs la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Deja un an de suspendare a trecut, astfel că mai are de ispăşit 3 ani de suspendare.

7 octombrie 2026 este data la care se termină suspendarea Simonei.

Mai poate reveni la 35 de ani?

Halep ar avea 35 de ani, când i se va încheia perioada de suspendare. Daneza Caroline Wozniacki a revenit recent în tenis la 33 de ani, după ce a născut. A jucat la US Open, fără a înregistra rezultate miraculoase.

Maria Şarapova, fostă ocupantă a locului 1 WTA, s-a retras din tenis la vârsta de 32 de ani. Ultima parte a carierei a fost marcată de suspendarea de 15 luni pentru substanţe interzise.

/////////////////

UPDATE. Reacţia Serenei Williams

UPDATE. Alte reacţii din tenis. Nu toate sunt pro-Halep.

„E o dezamăgire atât de mare când descoperi că jumătate dintre eroii tăi din tenis au trişat. E atât de frustrant şi transformă sportul în ceva urât. Nu e o luptă corectă. Te întrebi câţi mai sunt şi câţi trec neobservaţi (cred că mulţi)”, a scris fosta jucătoare Nicole Gibbs pe Twitter.

UPDATE. Reacţia antrenorului Mouratoglou. „E o ruşine”, exclamă ultimul antrenor al Simonei.

„Nu îmi vine să cred ce decizie a luat astăzi ITIA în cazul Simonei. Sunt extrem de şocat, şi am fost pe durata întregului an, de metodele şi de comportamentul unei organizaţii care ar trebui să trateze jucătorii în mod egal şi să lupte pentru stabilirea adevărului. Iată ce vreau să spun:

1. Ştiu cât de integră este Simona şi nu am niciun dubiu. Nu a luat niciodată vreo substanţă interzisă.

2. Am stat alături de ea pe durata celor două zile de audieri şi NU ÎMI VINE SĂ CRED că Tribunalul a ajuns la această decizie în urma dovezilor şi a argumentelor prezentate

3. ITIA a fost nedreaptă pe durata procesului, iar acest lucru este total inacceptabil. 4. Sper ca Simona să aibă succes la TAS. E singurul Tribunal care nu este controlat de ITIA.

Nu cred că ITIA a căutat adevărul în cazul Simonei şi nu cred că au tratat-o într-un mod acceptabil. Sper ca WTA, ATP şi PTPA vor face tot ce pot pentru a schimba un sistem care distruge carierele jucătorilor nevinovaţi”, a scris Mouratoglou.

UPDATE. Şefa ITIA a reacţionat şi ea după ce Simona Halep a fost suspendată 4 ani. Karen Moorhouse, director executiv al ITIA, a declarat: "După un proces de audiere complex şi riguros, salutăm decizia tribunalului independent.  

  
"Volumul probelor pe care tribunalul a trebuit să le ia în considerare atât în procedura roxadustat, cât şi în procedura ABP a fost substanţial.   
  
"ITIA a urmat procesele corespunzătoare, aşa cum am face-o cu orice altă persoană - în conformitate cu Codul Mondial Antidoping - îndeplinindu-ne scopul şi responsabilitatea de a susţine principiul concurenţei loiale, în numele sportului. Juriul a recunoscut că procedura adecvată a fost urmată în cadrul deciziei scrise. 
  
"Înţelegem interesul public semnificativ în aceste cazuri şi ne menţinem angajamentul de a fi cât mai transparenţi posibil, iar decizia completă va fi publicată în timp util."  

ITIA este partea terţă delegată, în temeiul Codului mondial antidoping, de către Federaţia Internaţională de Tenis, organismul internaţional de conducere a sportului de tenis. ITIA este un organism independent responsabil de gestionarea şi administrarea antidoping-ului în cadrul tenisului profesionist.

UPDATE. Totul despre substanţa care i-a dat viaţa peste cap Simonei.

UPDATE. Ilie Năstase, primul lider mondial din clasamentul ATP, a fost primul care a reacţionat. "Drastic! Sharapova a făcut mai mult şi a luat doar un an şi un pic. În fine. Probabil, dacă era americancă nu avea parte de acest tratament. Are şanse (n.r. să revină în tenis), nu uită tenisul atât de repede. Oricum, cred că va face apel, am înţeles că ar putea să fie doi ani... Să vedem ce va urma. Repet, e prea drastic, nu cred că... Să sperăm că va fi bine pentru Simona, până la urmă", a transmis Ilie Năstase, potrivit Gazetei Sporturilor.

„Este ireal”, a comentat şi Adrian Marcu, fost antrenor al sportivei.

UPDATE A venit reacţia Simonei

UPDATE.  Halep, 31 de ani, dublă campioană de Grand Slam, a fost acuzată de două încălcări separate ale TADP. Prima se referea la un rezultat analitic negativ (AAF) pentru substanţa interzisă roxadustat la US Open în 2022, efectuat prin teste regulate de urină în timpul competiţiei. Cea de-a doua acuzaţie se referea la nereguli în paşaportul biologic al sportivului (ABP) aparţinând lui Halep.   

Tribunalul independent, înfiinţat de Sport Resolutions, s-a reunit la 28 şi 29 iunie 2023 la Londra şi a audiat martori experţi ştiinţifici în numele lui Halep şi al ITIA, jucătoarea depunând, de asemenea, mărturii direct în faţa comisiei în cadrul procedurilor. 

La 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a constatat că jucătoarea a comis încălcări intenţionate ale regulilor antidoping în temeiul articolului 2 din TADP: 

Prezenţa şi utilizarea roxadustatului, aşa cum s-a evidenţiat în proba de urină a lui Halep recoltată la 29 august 2022 la US Open 

Utilizarea unei substanţe sau a unei metode interzise în cursul anului 2022, pe baza recoltării şi analizei a 51 de probe de sânge furnizate de jucătoare în cadrul programului ABP 

Tribunalul a acceptat argumentul lui Halep potrivit căruia ar fi luat un supliment contaminat, dar a stabilit că volumul ingerat de jucătoare nu ar fi putut duce la concentraţia de roxadustat găsită în proba pozitivă.  

Acuzaţia ABP a fost, de asemenea, menţinută, tribunalul declarând că nu are niciun motiv să se îndoiască de "opinia puternică" unanimă la care a ajuns fiecare dintre cei trei experţi independenţi ai Unităţii de gestionare a paşapoartelor sportivilor (APMU), potrivit căreia "dopajul probabil" a fost explicaţia pentru neregulile din profilul lui Halep. 

Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, suspendare pe care tribunalul a decontat-o din perioada de ineligibilitate. Ca atare, suspendarea fostului număr unu mondial va dura de la 7 octombrie 2022 până la 6 octombrie 2026. Cazul rămâne subiectul unui apel.  

Karen Moorhouse, director executiv al ITIA, a declarat, citată de site-ul oficial al ITIA: "După un proces de audiere complex şi riguros, salutăm decizia tribunalului independent.  
  
"Volumul probelor pe care tribunalul a trebuit să le ia în considerare atât în procedura roxadustatului, cât şi în procedura ABP a fost substanţial.   
  
"ITIA a urmat procesele corespunzătoare, aşa cum am face-o cu orice altă persoană - în conformitate cu Codul Mondial Antidoping - îndeplinindu-ne scopul şi responsabilitatea de a susţine principiul concurenţei loiale, în numele sportului. Juriul a recunoscut că procedura adecvată a fost urmată în cadrul deciziei scrise. 
  
"Înţelegem interesul public semnificativ în aceste cazuri şi ne menţinem angajamentul de a fi cât mai transparenţi posibil, iar decizia completă va fi publicată în timp util."

Pe 21 august, Halep ieşise din TOP 1000. Începând de luni, 11 septembrie, ora 00:01, odată cu actualizarea noului clasament mondial, Simona Halep a fost ştearsă complet. A pierdut şi ultimele puncte, cele pe care le avea de apărat pentru participarea pe tabloul principal la US Open 2022.

Ştirea cu suspendarea Simonei a făcut rapid înconjurul lumii. Se aşteaptă reacţia sportivei.

ŞTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici