Cine sunt cei patru militari răniţi în Afganistan/ Ministrul Apărării: Informaţiile legate de starea lor de sănătate sunt încurajatoare/ O comisie va cerceta incidentul

Patru militari români au fost răniţi, sâmbătă, în Afganistan, după ce o coloană de vehicule blindate operate de soldaţii aflaţi în misiune a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat, informează MApN. Cei patru militari răniţi sunt conştienţi şi în stare stabilă.

5445 afișări
Imaginea articolului Cine sunt cei patru militari răniţi în Afganistan/ Ministrul Apărării: Informaţiile legate de starea lor de sănătate sunt încurajatoare/ O comisie va cerceta incidentul

Cine sunt cei patru militari răniţi în Afganistan/ Ministrul Apărării: Informaţiile legate de starea lor de sănătate sunt încurajatoare/ O comisie va cerceta incidentul. Foto: NATO

Gabriel Leş, despre militarii răniţi: Informaţiile legate de starea lor de sănătate sunt încurajatoare

 

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a precizat printr-un mesaj postat pe Facebook, că informaţiile despre starea de sănătate a celor patru militari români răniţi sâmbătă în Afganistan sunt încurajatoare şi că este în permanenţă informat cu privire la evoluţia acestora.

„Patru camarazi ai noştri au fost răniţi în cursul acestei dimineţi, în timpul unei misiuni, în teatrul de operaţii din #Afganistan. Aceştia au primit suportul medical de care au avut nevoie, au fost evacuaţi şi transportaţi la spital, toţi fiind conştienţi. Informaţiile legate de starea lor de sănătate sunt încurajatoare, sunt permanent informat asupra evoluţiei medicale şi le sunt alături, lor şi familiilor acestora”, a scris, pe Facebook, ministrul Apărării, Gabriel Leş.

Anunţul MApN

 

„Patru militari români au fost răniţi sâmbătă, 13 aprilie, în jurul orei 10 (ora României), când o coloană de vehicule blindate MRAP (Mine Resistant Ambush Protected – vehicule rezistente la exploziile minelor şi protejate împotriva ambuscadelor) operate de militarii Batalionului 300 Protecţia Forţei «Sfântul Andrei», aflaţi în misiune în zona de responsabilitate din Provincia Kandahar, Afganistan, a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat, urmat de un atac cu armament uşor de infanterie executat de insurgenţi”, informează Ministerul Apărării, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, infanteriştii români au acţionat conform procedurilor şi au respins atacul insurgent, forţele americane acordându-le sprijin terestru şi aerian. Cei patru militari în urma incidentului au fost evacuaţi pe cale terestră către spitalul militar al Bazei Aeriene Kandahar, toţi fiind conştienţi şi în stare stabilă.

„În urma evaluării medicale, militari au fost internaţi, doi dintre ei cu fracturi în zona membrelor inferioare, unul cu traumatism cranian închis şi cel de al patrulea cu fractură toracală. Starea lor este stabilă”, mai arată MApN.

Cine sunt cei patru militari

Ministerul Apărării informează că a fost constituită o comisie pentru a cerceta circumstanţele producerii evenimentului din Afganistan.

Cei patru militari români din cadrul Batalionului 300 Protecţia Forţei “Sfântul Andrei” sunt în stare stabilă şi se află internaţi la spitalul militar de tip ROL 3 al Bazei Aeriene Kandahar.

Militarii răniţi în atac sunt plutonierul Dănuţ Donţu şi caporalii clasa a III-a Cosmin-Cătălin Goleanu, Cristian Gabăr şi Ionel Cristea, informează reprezentanţii Ministerului Apărării, printr-un comunicat de presă.

„În urma incidentului a rezultat şi avarierea vehiculului blindat de tip MRAP cu roller în care se aflau militarii. La nivelul batalionului s-a constituit o comisie pentru cercetarea circumstanţelor producerii evenimentului, condusă de şeful de stat major al unităţii”, mai arată sursa citată.

Mesajul lui Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis le-a urat „însănătoşire grabnică” militarilor români răniţi în Afganistan, precizând că aceştia dau mereu dovadă de profesionalism şi contribuie la menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, informează Administraţia Prezidenţială.

„Gândurile mele se îndreaptă astăzi către militarii români răniţi în timpul misiunii pe care o desfăşoară în Afganistan. Le urez însănătoşire grabnică şi multă putere să treacă cu bine peste aceste momente critice. De asemenea, familiilor militarilor noştri le transmit că sunt alături de ele şi le asigur că cei dragi primesc cele mai bune îngrijiri medicale. Militarii români dau dovadă întotdeauna de profesionalism, iar dedicarea cu care îşi desfăşoară activitatea în teatrele de operaţii contribuie la menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat la Administraţiei Prezidenţiale, remis, sâmbătă, MEDIAFAX.

Dăncilă: Ne-am asigurat că primesc cele mai bune îngrijiri

Premierul Viorica Dăncilă a transmis sâmbătă seara că, împreună cu ministrul Apărării, s-a asigurat că cei patru militari români răniţi în Afganistan primesc cele mai bune îngrijiri medicale.

„Sunt alături de militarii români răniţi astăzi în misiunea din Afganistan, care şi-au pus vieţile în pericol luptând pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale. Împreună cu ministrul Apărării ne-am asigurat că eroii noştri primesc cele mai bune îngrijiri medicale. Le doresc sănătate, putere şi îi aşteptăm cu bine acasă, alături de familiile şi de camarazii lor. Mulţumesc încă o dată militarilor români pentru dedicarea, profesionalismul şi patriotismul pe care le dovedesc în cadrul misiunilor la care participă alături de aliaţii noştri”, a transmis premierul Viorica Dăncilă.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici