Câmpeanu: IMM-urile sunt soluţia pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor. Multinaţionalele angajează doar tinerii foarte bine pregătiţi

Firmele mici şi mijlocii reprezintă soluţia pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor, o problemă din ce în ce mai gravă în România, în condiţiile în care multinaţionalele angajează doar tinerii foarte bine pregătiţi, a declarat, joi, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

544 afișări
Imaginea articolului Câmpeanu: IMM-urile sunt soluţia pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor. Multinaţionalele angajează doar tinerii foarte bine pregătiţi

Câmpeanu: IMM-urile sunt soluţia pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor. Multinaţionalele angajează doar tinerii foarte bine pregătiţi (Imagine: Shutterstock)

"O problemă din ce în ce mai gravă este şomajul în rândul tinerilor. O soluţie pentru această problemă o reprezintă IMM-urile, care pot asigura locuri de muncă pentru toţi tinerii care vor să muncească în această ţară. Multinaţionalele angajează în general doar «vârfurile», tinerii foarte bine pregătiţi", a spus Câmpeanu, la o lansarea Cartei Albe a IMM-urilor.

Ea a arătat că sunt anumite zone unde şomajul în rândul tinerilor ajunge la 25%.

În acelaşi timp, ministrul Muncii a precizat că există în prezent o serie de programe naţionale sau finanţate din fonduri externe prin care firmele sunt încurajate să angajeze tineri.

"Banca Europeană pentru Investiţii a hotărât să ajute toţi intreprinzătorii din IMM-uri cu facilităţi pentru angajarea tinerilor. Bugetul alocat pentru acest program este de 6 miliarde de euro. Trebuie să vedem cum încasăm aceşti bani în 2014 pentru că va fi o concurenţă foarte mare pentru atragerea fondurilor", a spus Câmpeanu.

Potrivit datelor publicate în Cartea Albă a IMM-urilor, firmele mici şi mijlocii au angajat anul trecut în medie 1,13 persoane, iar raportat la numărul mediu de angajaţi personalul angajat a crescut cu 3,2% faţă de 2011. Majoritatea IMM-urilor au angajat mai puţin de cinci persoane, 3,51% au încadrat în muncă între 5 şi 10 angajaţi şi doar 0,27% au angajat peste 20 de persoane.

Rata şomajului în iunie a fost de 4,96%, cu 0,07 puncte procentuale mai mică decât cea din luna mai, fiind înregistraţi 438.110 şomeri, cu 5.875 mai puţini, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Din numărul total de şomeri, 45.939 au sub 25 de ani, 33.111 au între 25 şi 29 de ani, 105.041 au între 30 şi 39 de ani, 126.701 au între 40 şi 49 de ani, 58.454 între 50 şi 55 de ani şi 68.864 au depăşit 55 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici