Cătălin Macovei: Nu am de ce să-mi dau demisia

Cătălin Macovei, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, că nu vede de ce şi-ar da demisia în urma scandalului iscat de apariţia în presă a înregistrărilor unor discuţii private purtate de el cu Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac.

32 afișări
Imaginea articolului Cătălin Macovei: Nu am de ce să-mi dau demisia

Cătălin Macovei: Nu am de ce să-mi dau demisia (Imagine: Mediafax Foto)

"Nu am de ce să-mi dau demisia. Dacă există acuzaţii la adresa mea, aştept probe", a spus Macovei.

Mai multe ONG-uri au cerut convocarea de urgenţă a Consiliului Naţional de Integritate, forul care supraveghează activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate, punând totodată în discuţie demiterea preşedintelui ANI, Cătălin Macovei, după dezvăluirile din presă privind discuţiile sale cu doi ziarişti.

Alianţa pentru Statul de Drept - formată din Active Watch-Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul de Resurse Juridice şi Transparency International România, la care a aderat, pe acest subiect, şi Alianţa Civică - arată, într-un comunicat de joi, că a luat act de conţinutul stenogramei care îi are drept protagonişti pe preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate şi pe jurnaliştii Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac.

În acest sens, ONG-urile ridică o serie de întrebări către membrii Consiliului Naţional de Integritate, structură care trebuie să vegheze la buna funcţionare a ANI şi care, explicit, poate cere revocarea preşedintelui Agenţiei.

"Din punct de vedere legal: dacă dezvăluirea unor informaţii din dosare aflate în lucru în interiorul Agenţiei este conformă cu art. 5, alin. 8 din Legea 144/2007 şi art. 18, alin. 5 din aceeaşi lege; dacă Preşedintele ANI are acces la dosarele aflate în lucru, aşa cum rezultă din conţinutul stenogramei şi dacă acest lucru nu contravine art. 28, alin. 3; dacă preşedintele ANI poate dispune, din punct de vedere legal, investigarea sau stoparea investigării unor conturi ori prioritizarea unor dosare în detrimentul altora, în ciuda prevederilor art.28, alin.3.?", arată sursa citată.

Din punct de vedere moral, ONG-urile pun în discuţie "dacă preşedintele ANI poate fi parte a unui contract de camătă; dacă este firesc ca preşedintele ANI să participe la întâlniri, formale ori informale, care au ca obiect activitatea operativă a ANI, termen utilizat, de altfel, în comunicatele oficiale ale acestei instituţii?"

Scandalul Roşca Stănescu - Macovei - Chirieac a apărut după ce un cotidian central a publicat, în două episoade, înregistrări ale unor discuţii între cei trei în timpul cărora Roşca Stănescu îi arăta lui Macovei dovezi care atestă implicarea sa, ca martor, într-o înţelegere de împrumut între două persoane, cerându-i, pentru a nu le publica, informaţii din dosarele de la ANI ale unor lideri democrat-liberali.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici