CC: Legea Bugetului de stat pe anul 2011 este constituţională

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, marţi, că legea Bugetului de stat pe anul 2011 este constituţională. Deputaţii liberali au depus, joi, sesizarea de neconstituţionalitate privind legea Bugetului de stat pe anul 2011.

193 afișări
Imaginea articolului CC: Legea Bugetului de stat pe anul 2011 este constituţională

CC: Legea Bugetului de stat pe anul 2011 este constituţională (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Liberalii au susţinut că încă din faza de proiect a acestei legi au contestat valoarea acesteia, subliniindu-i "caracterul ilegal şi neconstituţional".

"Dincolo de consecinţele dramatice pe care le prefigurează legea bugetului pentru anul 2011, sunt aspecte prin care se încalcă prevederile articolului 1, alineat (5) din Constituţia României (5) «În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie». Astfel, conform Legii 500/2002 privind finanţele publice, articolul 35, alineat (4) Guvernul are obligaţia să transmită Parlamentului proiectul de buget până la data de 15 octombrie (Guvernul a sesizat Parlamentul la data de 6 decembrie 2010 cu acest proiect). Nesocotirea de către executiv a acestui termen imperativ implică disfuncţionalităţi grave în procesul de analiză şi dezbatere democratică a proiectului de buget. În articolul 61 alineat (1) din Constituţie se statuează faptul că «Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării». Prin faptul că Bugetul a fost depus cu o întârziere de aproape două luni la Parlament, timpul alocat dezbaterilor a fost comprimat, ceea ce a condus la limitarea prerogativelor Parlamentului, cenzurându-se implicit astfel expresia voinţei alegatorilor în legislativ", se arăta într-un comunicat al liberalilor.

Potrivit acestora, legea Bugetului de stat pe anul 2011 a fost fundamentată pe legi inexistente, încălcându-se prevederile articolului 1, alineat (5) din Constituţia României şi ale articolului 138 - Bugetul public naţional, alineat (5), conform căruia "nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare".

"La momentul sesizării Parlamentului cu proiectul de buget nu erau în vigoare cel puţin patru proiecte de lege (Legea privind salarizarea în anul 2011 a personalului din fondurile publice, Legea privind sistemul unitar de pensii publice, Legea Educaţiei Naţionale, Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar), care au influenţe decisive în fundamentarea proiectului de buget pentru anul 2011, proiecte aflate la momentul adoptării Legii bugetului de stat pe anul 2011 în diferite faze ale dezbaterii şi adoptării parlamentare. Din acest punct de vedere, bugetul este o fantomă, nivelul salariilor bugetarilor precum şi a pensiilor aflate în plată influenţează în mod nemijlocit atât nivelul încasărilor la bugetul de stat, precum şi sumele care urmează să fie plătite", potrivit sursei citate.

Legea bugetului de stat pe anul 2011 "vine în contradicţie" cu articole stipulate în Constituţie care statuează drepturi fundamentale, cum ar fi: dreptul la sănătate, nivelul de trai sau protecţia copiilor şi a tinerilor, mai susţineau semnatarii contestaţiei depuse la Curtea Constituţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici