Cei doi tineri acuzaţi de jaful de la Banca Transilvania Cluj, condamnaţi la trei ani de închisoare, s-au predat la IPJ Cluj

Cei doi tineri acuzaţi de comiterea jafului de la o sucursală din Cluj a Băncii Transilvania, în februarie 2009, au fost condamnaţi, miercuri, la câte trei ani de închisoare cu executare, instanţa supremă reducând astfel pedeapsa aplicată de Curtea de Apel Cluj, de zece ani de închisoare. Cei doi s-au predat, miercuri seară, la sediul Poliţiei Judeţene Cluj, urmând să fie încarceraţi la Penitenciarul Gherla.

1792 afișări
Imaginea articolului Cei doi tineri acuzaţi de jaful de la Banca Transilvania Cluj, condamnaţi la trei ani de închisoare, s-au predat la IPJ Cluj

Cei doi tineri acuzaţi de jaful de la Banca Transilvania Cluj, condamnaţi la trei ani de închisoare (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Surse din cadrul Poliţiei Cluj au precizat, pentru MEDIAFAX, că cei doi tineri condamnaţi, Bogdan Baciu şi Andrei Hosu, s-au predat la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, miercuri seară, în jurul orei 18.00, după ce poliţiştii le-au adus la cunoştinţă că pe numele lor a fost emisă o sentinţă judecătorească definitivă de condamnare la închisoare.

"Cei doi erau sub control judiciar, au fost informaţi de poliţişti că trebuie să se prezinte la sediul Poliţiei pentru punerea în aplicare a mandatului şi s-au prezentat de bunăvoie la sediul IPJ Cluj, în jurul orei 18.00. Acum se fac procedurile necesare, iar în cursul serii de miercuri vor fi încarceraţi la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla", au declarat sursele citate, corespondentului MEDIAFAX .

Bogdan Baciu şi Dan Andrei Hosu au fost judecaţi pentru tâlhărie, după ce ar fi intrat în filiala Băncii Transilvania din cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca, de unde au furat echivalentul în lei a aproape 70.000 de euro, lovind paznicul cu un pistol, iar pe o casieră cu pumnii şi picioarele.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus condamnarea lui Bogdan Baciu şi a lui Dan Andrei Hosu la câte trei ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi pe o perioadă de doi ani.

Magistraţii au mai decis ca din pedeapsa de trei ani să fie scăzută perioada în care cei doi tineri au fost reţinuţi şi arestaţi, respectiv 19 ianuarie 2010 - 5 mai 2011.

Cei doi au fost obligaţi de instanţă să plătească 246.650 lei, reprezentând despăgubiri civile cu titlu de daune materiale în favoarea asiguratorului băncii.

Decizia instanţei supreme este definitivă.

În 13 februarie 2009, o filială a Băncii Transilvania din cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca a fost jefuită, iar hoţii au furat echivalentul în lei a aproape 70.000 de euro. Două persoane înarmate, care purtau cagule, au intrat în bancă, l-au lovit pe paznic cu un pistol, iar pe o casieră cu pumnii şi picioarele. Banii au fost furaţi din casierie, anchetatorii constatând că nu s-a tras niciun foc de armă.

Autorii jafului au fost prinşi, în 19 ianuarie 2010, în urma unor percheziţii făcute de echipaje ale IPJ Cluj şi ale Direcţiei de Operaţiuni Speciale ale Poliţiei. Bogdan Baciu şi Dan Andrei Hosu au fost reţinuţi în aceeaşi zi şi ulterior arestaţi preventiv, ei fiind trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, pentru tâlhărie.

În mai 2011, ei au fost eliberaţi. Instanţa a decis atunci înlocuirea măsurii arestării preventive a lui Andrei Hosu şi Bogdan Baciu, cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu.

În primă fază, procesul s-a judecat la Tribunalul Cluj, instanţă care, la jumătatea lunii martie 2012, l-a condamnat pe unul dintre tineri, Andrei Hosu, la 17 ani de închisoare cu executare, iar Bogdan Baciu a fost achitat.

Sentinţa a fost atacată cu apel de Andrei Hosu şi de procurori, iar Curtea de Apel Cluj i-a condamnat, în 14 lunii iunie 2013, la câte zece ani de închisoare cu executare.

Nici această decizie nu a fost definitivă, pentru că la acel moment, în baza vechiul Cod de procedură penală, existau două căi de atac. Bogdan Baciu şi Dan Andrei Hosu au făcut recurs la sentinţa de condamnare la câte zece ani de închisoare, iar, în final, instanţa supremă a decis reducerea pedepsei la trei ani de închisoare cu executare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici