Cîmpeanu: Finanţarea universităţilor pe criterii de performanţă va fi aplicată de anul viitor

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, vineri, la Alba Iulia, că universităţile din România vor fi finanţate pe criterii de performanţă, însă această metodologie de finanţare va fi aplicată doar de anul viitor, la solicitarea instituţiilor de învăţământ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

238 afișări
Imaginea articolului Cîmpeanu: Finanţarea universităţilor pe criterii de performanţă va fi aplicată de anul viitor

Cîmpeanu: Finanţarea universităţilor pe criterii de performanţă va fi aplicată de anul viitor

Întrebat de jurnalişti, vineri, la Alba Iulia, cum se va face în viitor finanţarea universităţilor, Cîmpeanu a răspuns că a emis un ordin de ministru privind finanţarea pe criterii de performanţă, însă, la solicitarea instituţiilor de învăţământ superior, aplicarea acestui ordin a fost amânată până anul viitor.

"Din punctul meu de vedere, am emis un ordin de ministru. Ulterior emiterii acestui ordin, la nivelul universităţilor româneşti, cu o majoritate covârşitoare, ni s-a solicitat -Ministerului - înţelegere pentru prorogarea pentru anul universitar viitor a finanţării pe baza acestor criterii. Argumentele care au stat la baza acestei solicitări au fost acelea că sunt necesare extrem de multe date şi mai ales universităţile mari au avut probleme cu modul de raportare a acestor date care definesc criteriile de performanţă pe baza cărora urmează a se face finanţarea", a explicat ministrul Educaţiei.

Potrivit acestuia, metodologia de finanţare pe criterii de performanţă va fi mai întâi testată într-un proiect pilot, în acest an, şi apoi va fi aplicată de anul viitor.

"Am decis în cele din urmă să pilotăm această metodologie de finanţare pe criterii de performanţă la nivelul acestui an şi să o aplicăm de anul viitor. Insistăm pe lângă universităţile româneşti să facă eforturi pentru a completa bazele de date cu indicatorii solicitaţi, pe baza cărora definim performanţa universităţilor, pentru că mai devreme, cum ar fi putut să fie, sau mai târziu, însemnând mai târziu la anul, acest lucru va trebui să se întâmple în beneficiul calităţii învăţământului superior şi în beneficiul echităţii între universităţi, pentru a putea fi finanţate în funcţie de performanţa pe care au înregistrat-o", a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a participat, vineri, la festivităţile de deschidere a noului an universitar la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici