CNS "Cartel Alfa" cere preşedintelui, într-o scrisoare deschisă, să nu promulge Legea pensiilor

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa i-a trimis, vineri, o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu prin care îi solicită să nu promulge Legea pensiilor întrucât forma votată de Parlament are prevederi abuzive şi clauze dezastruoase care atentează la viaţa salariaţilor.

32 afișări
Imaginea articolului CNS "Cartel Alfa" cere preşedintelui, într-o scrisoare deschisă, să nu promulge Legea pensiilor

CNS "Cartel Alfa" cere preşedintelui, într-o scrisoare deschisă, să nu promulge Legea pensiilor (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

Prevederile neacceptate de CNS "Cartel Alfa" se referă la vârsta de pensionare, desfiinţarea grupelor de muncă şi modalitatea de stabilire a valorii punctului de pensie.

În opinia sindicaliştilor, creşterea vârstei de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi le răpeşte, de fapt, oamenilor dreptul la pensie, în condiţiile în care speranţa de viaţă în România este cu 10 ani mai mică decât în alte state din Europa, unde limita de vârstă pentru pensionare este tot de până la 65 de ani.

În ce priveşte măsura de desfiinţare a grupelor speciale de muncă, "Cartel Alfa" o cataloghează ca fiind "imorală".

"Prin aceasta statul refuză unor categorii profesionale, unde munca este foarte grea şi cu riscuri deosebite, dreptul la pensie. Pentru lucrătorii din domeniile unde se munceşte în condiţii foarte grele, speranţa de viaţă este extrem de redusă, când se pensionează oamenii fiind deja grav bolnavi, şi asta în cazul fericit în care nu mor înainte de a împlini vârsta de pensionare", se arată în scrisoarea deschisă.

Sindicaliştii de la "Cartel Alfa" mai atrag atenţia că metoda de stabilire a valorii punctului de pensie, stabilită de proiectul Legii, determină o reducere suplimentară a puterii de cumpărare pentru o categorie socială deja afectată de măsurile de austeritate (creşterea TVA, coplata pentru serviciile medicale şi medicamente, rata inflaşiei în creştere) şi de efectele acestora.

"Pentru toate acestea, Confederaţia Naţională Sindicală «Cartel Alfa» vă cere să nu promulgaţi Legea pensiilor. Refuzaţi să promulgaţi această Lege care confiscă românilor dreptul la pensie şi la o viaţă decentă la sfârşitul carierei profesionale!", se arată în scrisoare.

Şi Blocul Naţional Sindical (BNS) a cerut preşedintelui României, joi, să nu promulge Legea pensiilor în forma în care a fost adoptată de Camera Deputaţilor şi să o retrimită pentru reexaminare, solicitând Avocatului Poporului să se autosesizeze şi să conteste legea pe motiv de neconstituţionalitate.

Proiectul legii pensiilor a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor, cu 170 voturi "pentru", 2 "împotrivă" şi 3 abţineri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici