COD GALBEN de ploi în mai multe judeţe ale ţării, valabil de luni până marţi: Meteorologii anunţă răcirea vremii. Care sunt zonele vizate/ Temperaturile scad cu 10 grade în următoarele zile

Cincisprezece judeţe se află sub atenţionare cod galben de ploi, valabilă de luni dimineaţa până luni seara, iar meteorologii au emis şi un cod galben de ploi valabil de luni seara până marţi dimineaţa pentru nouă judeţe şi Bucureşti. Cantităţile de apă vor depăşi 40 de l/mp.

40674 afișări
Imaginea articolului COD GALBEN de ploi în mai multe judeţe ale ţării, valabil de luni până marţi: Meteorologii anunţă răcirea vremii. Care sunt zonele vizate/ Temperaturile scad cu 10 grade în următoarele zile

Cod galben de PLOI | Meteorologii anunţă răcirea vremii. Care sunt zonele vizate

Judeţele aflate de luni dimineaţa până luni seara sub atenţionare cod galben de ploi sunt Suceava, Neamţ, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Mureş, Bacău, Vrancea, Alba, Sibiu, Braşov, Covasna, Prahova, Buzău, Vâlcea şi Argeş.

De luni dimineaţa până luni seara, se vor înregistra ploi, intensificări ale vântului şi grindină, iar cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp şi izolat 40 l/mp.

De asemenea, meteorologii au emis un cod galben de ploi valabil de luni seara până marţi dimineaţa, când în cea mai mare parte a Munteniei, în sud-estul Transilvaniei, precum şi în Carpaţii de Curbură şi în estul Carpaţilor Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi accentuată.

Judeţele vizate sunt Covasna, Braşov, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman, Giurgiu, precum şi Capitala.

Vor fi averse, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie şi va cădea grindină. În intervale scurte de timp sau prin cumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi izolat 40...50 l/mp.

Cod galben de vânt în patru judeţe din Transilvania

Meteorologii anunţă că temperaturile vor scădea în următoarele două zile, fiind emis şi un cod galben de ploi şi vânt pentru judeţele din nordul şi centrul ţării, valabil de duminică, ora 18.30, până luni, ora 23.00.

ANM a emis, duminică, o atenţionare cod galben de vânt, valabilă pentru patru judeţe din zona Transilvaniei, unde rafalele de vânt vor atinge local 55 – 60 de kilometri pe oră.

Potrivit ANM, atenţionarea a intrat în vigoare la ora 18.30 şi este valabilă până duminică, la ora 23, pentru zona joasă a judeţelor Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş.

Se vor semnala intensificări ale vântului, care vor atinge la rafală local 55 - 60 de kilometri pe oră.

De asemenea, ca fenomene asociate, în zonă sunt posibile averse de ploaie.

În intervalul menţionat, la munte, în Maramureş, Transilvania şi în vestul Moldovei, cantităţile de apă vor depăşi 20...25 l/mp şi izolat 40...50 l/mp, anunţă meteorologii.

Atenţionare de răcire accentuată şi instabilitate atmosferică

De asemenea, de sâmbătă, ora 18.00, până marţi, ora 8.00, este în vigoare o atenţionare de răcire accentuată şi instabilitate atmosferică.

"În intervalul menţionat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse şi descărcări electrice. Astfel de manifestări vor fi în seara zilei de diminica (20 august) şi în noaptea de duminică spre luni (20/21 august) în regiunile vestice şi nord-vestice, iar pe parcursul zilei de luni (21 august) şi în noaptea de luni spre marţi (21/22 august) în zona de munte, în centrul ţării şi local în est şi în sud. Cantităţile de apă vor depăşi frecvent 15...20 l/mp şi vor fi condiţii de grindină", transmite ANM.

Vântul va avea intensificări temporare în regiunile estice şi de sud-vest, dar şi în timpul ploilor, când va putea lua aspect de vijelie. Temperatura aerului va scădea accentuat, la început în vest, centru şi nord, apoi şi în restul teritoriului, vremea devenind răcoroasă.

În după-amiaza zilei de duminică, canicula şi disconfortul termic vor persista local în sudul, estul şi centrul ţării.

Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că, de duminică noaptea, va intra în ţară o masă de aer rece, care va duce la scăderea temperaturilor cu mai mult de 10 grade în toată ţara. La munte vor cădea cantităţi însemnate de ploi, iar la mare, vândul va sufla cu putere.

"Faptul că intră o masă de aer rece în ţară, înseamnă că temperaturile vor scădea chiar şi cu mai mult de 10 grade faţă de astăzi. Dacă astăzi încă aşteptăm temperaturi de 35 de grade, mâine vor fi maxime de numai 18-20 de grade în Transilvania. În sud-est, şi luni vor fi temperaturi de 30-32 de grade, dar marţi vor fi numai 22 de grade din cauza faptului că masa de aer rece va ajunge şi în această parte. În Bucureşti, avem astăzi 35 de grade, luni vor fi 32 de grade, iar marţi, cel mult 23 de grade, o scădere de 10 grade şi în Capitală", a declarat pentru MEDIAFAX meteorologul Mihai Huştiu.

De miercuri temperaturile vor începe să crească urmând ca la sfârşitul săptămânii să ajungă la 34-35 de grade.

"De miercuri, după o dimineaţă răcoroasă în multe zone din ţară, cu temperaturi care ar putea scădea la 5-6 grade în estul Transilvaniei, 13-14 grade la Bucureşti, vremea începe să se îndrepte, devine frumoasă, temperaturile cresc, se apropie din nou de 30 de grade în Oltenia. Procesul de încălzire se menţine până la finalul săptămânii când, din nou, estimăm că temperaturile vor creşte din nou la 30 de grade. Duminica viitoare ne vom apropia din nou de 34-35 de grade", a adăugat Mihai Huştiu.

În ceea ce priveşte vremea la mare, frontul atmosferic rece se va simţi şi pe litoral, unde marţi vântul va bate cu putere, iar temperaturile nu vor trece de 24 de grade.

"La mare, astăzi şi mâine avem vreme însorită şi temperaturi de 29-30 de grade, apa mării are 26 de garde, însă marţi vântul va sufla cu putere cu 50km/h, temperatura va scădea la 23-24 de grade, sunt şanse şi de ploaie în noaptea de luni spre marţi şi marţi. Ne aşteptăm ca de miercuri vremea să se îndrepte şi aici, temperaturile să fie în creştere, urmând un nou sfârşit de săptămână cu vreme frumoasă şi pe litoral", a explicat meteorologul.

Administraţia Naţională de Meteorologie precizează că frontul rece va intra în România în această seară, iar până mâine seară va traversa ţara. În aceste condiţii, sunt aşteptate ploi la noapte în vestul şi nord-vestul ţării, iar mâine, pe suprafeţe destul de extinse în centru şi local în sud şi est, fiind vorba despre cantităţi însemnate de apă, 40-50 l/mp în Transilvania, Maramureş, vestul Moldovei şi zonele de munte.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici