COD PORTOCALIU ŞI GALBEN de viscol. HARTA zonelor afectate. ANM: În serile de joi-vineri va fi foarte frig

Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu şi cod galben de ninsori şi viscol valabilă de miercuri de la ora 06:00 până joi la ora 10:00 în mai multe judeţe din ţară. Membrii comandamentului de iarnă, reunit la Guvern, au extins starea de alertă pentru celelalte judeţe avertizate, miercuri, prin cod roşu, respectiv Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea, după ce această stare a fost declarată, luni, pentru judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea.

60340 afișări
Imaginea articolului COD PORTOCALIU ŞI GALBEN de viscol. HARTA zonelor afectate. ANM: În serile de joi-vineri va fi foarte frig

COD PORTOCALIU ŞI GALBEN de viscol. HARTA zonelor afectate. ANM: În serile de joi-vineri va fi foarte frig (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

UPDATE 15:40 - ANM: Ninsoarea va continua seara în judeţele sub cod roşu, în serile de joi-vineri va fi foarte frig

Ninsoarea va continua miercuri seara în judeţele aflate în prezent sub cod roşu, iar vântul va fi intens, dar va scădea în cursul zilei de joi, pentru joi seara şi vineri seara fiind însă aşteptate, în sud-est, temperaturi foarte scăzute, de până la minus 15 grade Celsius, a anunţat directorul ANM.

"Judeţele care se află acum în cod roşu după ora 22.00 rămân în cod portocaliu, deoarece va continua să ningă, iar vântul va fi destul de intens. Mâine dimineaţa, atât intensitatea şi ninsoarea, cât şi vântul încep să scadă. După ora 10.00, chiar dacă sud-estul nu se mai încadrează în niciun cod, vântul va continua să bată până spre seară, dar undeva la 40-45 kilometri pe oră", a spus directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.

El a mai precizat însă că, joi seara şi vineri seara, vor fi temperaturi foarte scăzute, de până la minus 15 grade Celsius.

Pentru săptămâna viitoare se aşteaptă ca vântul să crească din nou în intensitate, pe 2 şi 3 februarie, în sudul ţării, dar fără precipitaţii.

UPDATE 15:20 - Guvernul extinde starea de alertă pentru Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea

Judeţele Brăila, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea se află sub avertizare cod roşu de viscol, miercuri, între orele 15.00 şi 22.00.

UPDATE 13:00 - COD ROŞU DE VISCOL în judeţele Brăila, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea

Meteorologii au emis o avertizare cod roşu de viscol pentru judeţele Brăila, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea, valabilă de la ora 15:00 la ora 22:00.

În intervalul menţionat vor avea loc intensificări ale vântului, cu rafale de peste 85 km/h, ninsoare abundentă, zăpadă puternic viscolită şi troienită, vizibilitate redusă spre zero. Observaţii: până la ora 12, în toată zona avertizată, vântul şi ninsoarea au fost în intensificare progresivă.

Ponta: Starea de alertă poate fi extinsă şi pentru alte judeţe

Starea de alertă va fi declarată pentru judeţele care urmează să fie atenţionate prin cod roşu.

"În baza ultimelor avertizări de la ANM, vom şti exact în ce judeţe concentrăm forţele. Dacă va fi cazul, la ora 15.00 vom extinde starea de alertă şi pentru alte judeţe afectate în mod deosebit de intemperii", a spus Ponta.

El i-a cerut vicepremierului Dragnea să explice că, prin starea de alertă, nu sunt alocate fonduri autorităţilor locale, ci că toate materialele sunt alocate din rezerva de stat.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a anunţat anterior că probabilitatea ca, miercuri după-amiază, să fie emis cod roşu de ninsori şi viscol pentru anumite zone este foarte mare.

El a amintit, într-o discuţie cu premierul Victor Ponta, aflat la sediul ANM, că pentru emiterea unui cod roşu este necesar să fie îndeplinite trei condiţii, şi anume ca stratul de zăpadă să fie de cel puţin  50 centimetri, intensitatea căderii zăpezii să fie de peste 10-15 cm/oră, iar viteza vântului să depăşească 80-90 km/oră.

"Probabilitatea ca, miercuri după-amiază, aceste trei condiţii pentru emiterea codului roşu să fie îndeplinite este foarte mare (...) După-masă, cel puţin o perioadă de câteva ore, va fi emis cod roşu, asta înţeleg că se va întâmpla", a spus Sandu, după ce reprezentanţii ANM au prezentat prognoza pentru următoarele ore.

Aceştia au arătat că sunt monitorizate cu atenţie judeţele din sud-est, în special pe cele din Dobrogea şi Bărăgan, respectiv Ialomiţa şi Călăraşi, dar şi Buzău şi Brăila, marcate la acest moment cu cod portocaliu, dar şi roşu pentru ora 15.00-16.00 până spre seară.

Conducerea ANM a amintit că viscolul se va opri joi la prânz, dar va fi foarte puternic miercuri după-amiaza.

Premierul Victor Ponta a arătat că a dorit să vină la ANM pentru a transmite mesajul că tot ceea ce este prezentat din punct de vedere meteorologic este stabilit pe baza unor criterii ştiinţifice, astfel încât populaţia şi instituţiile să aibă încredere în prognoze şi să respecte recomandările.

Şi reprezentanţii ANM au arătat că un cod roşu nu este emis "pentru presă", ci doar dacă se impune această situaţie.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, prezentă la ANM, a asigurat că în prezent nu există probleme de alimentare cu apă a populaţiei în sistem centralizat, iar cursurile superioare de apă sunt monitorizate din punct de vedere al îngheţului, intervenindu-se, la nevoie, prin dinamitări.

"Avem o cantitate suplimentară de apă pentru a produce energie electrică, dacă este cazul, de 160 milioane metri cubi în acumulări. În acest moment, este nivelul de 3 miliarde metri cubi pentru România din acumulări şi nu sunt probleme cu rezerva de apă brută şi de producere suplimentară a energiei ", a adăugat ministrul.

De miercuri de la ora 06:00 până la ora 23:00 în Oltenia, nord-vestul Munteniei, sud-estul Transilvaniei şi centrul Moldovei va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, local consistent. Vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăşi la rafală 50...55 km/h, temporar viscolind şi troienind zăpada.

Viscolul va fi puternic în cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei şi în Dobrogea, unde ninsorile vor fi abundente şi viteza vântului la rafală va depăşi temporar 60...70 km/h, iar în judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa Călăraşi, Vrancea, Galaţi, Constanţa şi Tulcea vor fi rafale de peste 70...80 km/h. Prin urmare, zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 m.

În sud-estul Dobrogei, la începutul intervalului, vor fi ploi şi lapoviţe şi se va depune polei.

Avertizarea cod portocaliu a fost emisă pentru Bucureşti şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi şi jumătatea de sud a judeţelor Argeş şi Dâmboviţa.

Miercuri vor fi sub avertizare cod galben de viscol judeţele Iaşi, Vaslui, Bacău, Covasna, Braşov, Vâlcea, Olt, Gorj, Dolj şi Mehedinţi, precum şi jumătatea de nord a judeţelor Dâmboviţa şi Argeş.

De miercuri de la ora 23:00 până joi la ora 10:00, local în jumătatea vestică a Munteniei şi în sud-estul Transilvaniei, precum şi în centrul Moldovei, va continua să ningă, iar vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăşi la rafală  50 km/h, temporar viscolind sau spulberând zăpada.

Viscolul puternic va continua în estul Munteniei, sudul Moldovei şi în Dobrogea, unde viteza vântului la rafală va depăşi temporar 60...70km/h, zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea va fi redusă.

Avertizarea cod portocaliu va fi restrânsă, de miercuri noapte, la opt din cele 14 judeţe, respectiv Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea şi Galaţi.

În cursul zilei de joi, 30 ianuarie, vor mai fi unele intensificări ale vântului în sud-estul ţării, dar la cote mai reduse (temporar rafale de până la  40...50 km/h), viscolind şi spulberând zăpada deja depusă.

Joi şi vineri, vremea va deveni geroasă pe arii extinse în regiunile estice, sudice şi centrale, cu precădere dimineaţa şi noaptea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici