CODUL GALBEN de inundaţii poate fi extins sâmbătă dimineaţa

Codul galben de ploi, vijelii şi grindină va fi restrâns, sâmbătă dimineaţa, pentru zone din vestul ţării, dar menţinut până sâmbătă seara pentru cele din est, iar codul galben de inundaţii, valabil în prezent pentru 26 de judeţe, poate fi extins sâmbătă dimineaţa, pentru afluenţi ai Oltului.

1090 afișări
Imaginea articolului CODUL GALBEN de inundaţii poate fi extins sâmbătă dimineaţa

Codul galben de inundaţii poate fi extins sâmbătă dimineaţa (Imagine: Tudor Costi/Mediafax Foto)

Datele au fost furnizate de către reprezentanţii Adnimistraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) şi cei ai Institutului Naţional de Hidrologie la comandamentul pentru inundaţii reunit, vineri, la Guvern.

Potrivit ANM, zonele cu precipitaţii mai importante în următoarele ore sunt cele din Muntenia, Dobrogea, Moldova şi centrul Transilvaniei, urmând ca, sâmbătă dimineaţa, codul galben să fie restrâns pentru vestul ţării, dar menţinut până sâmbătă seara în est.

Specialiştii ANM estimează însă că nu se poate ajunge la o situaţie similară celei din Galaţi în 2010, când precipitaţiile au însumat peste 100 litri/metru pătrat, deoarece cantităţile de apă care vor cădea până sâmbătă seara nu vor totaliza 100 litri/metru pătrat.

În ceea ce priveşte Institutul Naţional de Hidrologie (INH), reprezentanţii acestuia estimează o extindere a codului galben de inundaţii vineri sau, cel mai probabil, sâmbătă dimineaţa.

"În această dimineaţă suntem pe cod galben pe majoritatea cursurilor de apă din 26 judeţe şi cod portocaliu în 11 judeţe. În funcţie de evoluţia precipitaţiilor, anticipăm o extindere, nu o reducere, a codului galben şi există posibilitatea şi a unor intensificări în sensul de cod portocaliu. Zonele cele mai vizate ca extindere ca cod galben este Oltul mijlociu cu afluenţii Olteţul şi Argeşul superior, iar pentru zonele unde ne-am aştepta la intensificări sunt Olt, Teleorman, Vedea şi pe cursurile de apă din Moldova", a transmis conducerea INH.

Debitul Dunării este de 10.300 metri cubi/secundă la intrarea în ţară, faţă de o medie multianuală a lunii mai de 7.250 mc/secundă, cu tendinţă de scădere până luni, când Dunărea va creşte însă din nou, la peste 11.000 mc/secundă.

"În orice caz, însă, nu va fi un debit care să depăşească sub nicio formă ceea ce am avut până acum o săptămână", a afirmat conducerea INH.

Bucureştiul şi aproape toate judeţele ţării vor fi, de vineri dimineaţă până sâmbătă noapte, sub avertizare cod galben de ploi, vijelii şi grindină, cantităţile de apă putând ajunge în unele zone până la 60 de litri pe metru pătrat.

În zonele avertizate cu cod galben vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 25-30 de litri pe metru pătrat şi izolat 50-60 de litri pe metru pătrat.

Avertizarea a fost emisă pentru Bucureşti şi aproape toate judeţele ţării, cu excepţia zonei de vest şi nord-vest, respectiv Timiş, Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare şi sud-vestul Maramureşului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici