Colegiul Medicilor Vaslui: Nu s-a respectat procedura în cazul fetiţei de patru ani moarte la Spitalul din Huşi

Conducerea Colegiului Medicilor Vaslui a constatat, pe timpul anchetei desfăşurate la Spitalul Huşi în cazul fetiţei moarte în condiţii suspecte la 40 de minute de la internare, că nu a fost respectată procedura, în condiţiile în care copilul trebuia să ajungă la Urgenţe, şi nu la Pediatrie.

140 afișări
Imaginea articolului Colegiul Medicilor Vaslui: Nu s-a respectat procedura în cazul fetiţei de patru ani moarte la Spitalul din Huşi

Colegiul Medicilor Vaslui: Nu s-a respectat procedura în cazul fetiţei moarte la Spitalul din Huşi (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Cadrele medicale de la Spitalul Municipal Huşi şi cele de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Vaslui nu au respectat procedura în cazul fetiţei de patru ani care a murit la 40 de minute de la internare, susţin reprezentanţii Colegiului Medicilor (CM) Vaslui, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit conducerii CM Vaslui, copilul, diagnosticat cu "laringită acută" şi "insuficienţă respiratorie acută", trebuia să ajungă la Compartimentul de Primiri Urgenţe, având în vedere afecţiunea constatată de către medici, şi nu la Compartimentul de Pediatrie, aşa cum s-a întâmplat în acest caz.

"Există o procedură stabilită printr-un ordin al ministrului Sănătăţii. Atunci când vorbim de un bolnav cu insuficienţă respiratorie acută, cum a fost în cazul de faţă, obligatoriu trebuie ca acesta să ajungă mai întâi la Primiri Urgenţe, indiferent de ce spital vorbim, pentru că era o urgenţă medicală. Ulterior, după stabilizare, copilul trebuia direcţionat către Compartimentul de Pediatrie. Aşa se explică şi sancţiunea dată Serviciului de Ambulanţă Vaslui de către comisia de anchetă dispusă de Ministerul Sănătăţii, după ce echipajul medical a dus fetiţa direct la Pediatrie. În cel mai rău caz, medicul pediatru trebuia să solicite sprijinul specialistului de la Urgenţe înainte ca pacientul să intre în stop cardio-respirator. Deci, putem spune că nu s-a respectat procedura în acest caz”, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX vicepreşedintele Colegiului Medicilor Vaslui, Mircea Zavate.

Colegiul Medicilor nu a încheiat, deocamdată, raportul de control în acest caz, având în vedere că sunt aşteptate rezultatele analizelor anatomopatologice ale Serviciului de Medicină Legală, în care se va menţiona cauza decesului fetiţei de patru ani.

Colegiul Medicilor Vaslui a declanşat, în paralel cu Poliţia şi Direcţia de Sănătate Publică, o anchetă în acest caz, în urma plângerii făcute de către părinţii copilei decedate, care acuză cadrele medicale de malpraxis.

De asemenea, a existat şi un control desfăşurat la Spitalul Huşi, timp de patru zile, de către o comisie de anchetă desemnată de Ministerul Sănătăţii, mai multe instituţii şi persoane responsabile de buna desfăşurare a actului medical fiind sancţionate cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 25.000 de lei, pentru nerespectarea procedurilor.

Astfel, Spitalul Municipal Huşi a fost sancţionat cu 25.000 de lei pe motiv că unitatea medicală nu dispune de un compartiment special pentru pediatrie la Compartimentul de Primiri Urgenţe. Următoarea amendă ca valoare, în sumă de 20.000 de lei, a fost dată Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui deoarece nu a dus fetiţa de patru ani la Compartimentul de Primiri Urgenţe a spitalului, ci direct la Secţia de Pediatrie.

Pe lângă sancţiunile aplicate celor două unităţi sanitare, comisia de anchetă a mai amendat cu 2.000 de lei pe medicul pediatru Floreta Bianu pentru că a internat copilul în Secţia de Pediatrie, fără a trece pe la Compartimentul de Primiri Urgenţe, aşa cum se procedează cu persoanele aflate în stare gravă. De asemenea, directorul medical al Spitalul Municipal Huşi, medicul Emad Wassouf , a fost amendat cu 1.000 de lei, ca persoană direct răspunzătoare a desfăşurării activităţii medicale în unitatea sanitară. Nu a scăpat de sancţiuni nici şeful Compartimentului Primiri Urgenţe, medicul Gabriela Ababei, amendată cu 1.500 de lei pentru disfuncţionalităţi în desfăşurarea activităţii compartimentului pe care îl conduce.

Fetiţa de patru ani, din localitatea vasluiană Buneşti-Avereşti, a fost diagnosticată la internare cu laringită acută, cu sindrom febril, şi a primit tratament cu antibiotic. Ea a murit 40 de minute mai târziu, părinţii copilei acuzând medicul de gardă că i-a administrat antibiotic fără a-i face înainte un test în urma căruia să se stabilească dacă este alergică la respectivul medicament.

Părinţii fetiţei au depus plângere la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, prin care solicită explicaţii cu privire la decesul fiicei lor. În acest caz, au mai deschis anchete Colegiul Medicilor şi Poliţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici