Comisia de la Veneţia, răspuns transmis CCR: Apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curţii sunt inadmisibile

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, arată într-un răspuns transmis CCR, că deşi libertatea de exprimare e fundamentală într-o democraţie, deţinătorii funcţiilor publice trebuie să se abţină de la criticile "nerespectuoase" şi apelurile publice la neaplicarea deciziilor Curţii.

2740 afișări
Imaginea articolului Comisia de la Veneţia, răspuns transmis CCR: Apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curţii sunt inadmisibile

Comisia de la Veneţia, răspuns transmis CCR: Apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curţii sunt inadmisibile

"Aş dori să vă reamintesc că, într-un stat democratic, guvernat de statul de drept, criticarea deciziilor curţii constituţionale este permisă. Libertatea de exprimare este o valoare fundamentală într-un stat democratic, dar deţinătorii funcţiilor publice trebuie să se abţină în criticile lor. Criticile nerespectuoase şi apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curţii sunt inadmisibile. Deciziile curţilor constituţionale sunt definitive şi obligatorii şi trebuie să fie implementate. Această poziţie importantă a Curţilor Constituţionale vine, de asemenea, cu o înaltă responsabilitate a Curţilor de a adopta decizii care să fie în conformitate cu Constituţia şi cu principiile sale", se arată în scrisoarea transmisă, pe 3 iulie, de Gianni Buquicchio preşedintelului Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, publicată pe site-ul instituţiei române.

Curtea Constituţională a României a publicat, vineri pe propriul site scrisorilor adresate Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia - n.r.), din 5 iunie şi 20 iunie a.c., cât şi răspunsul primit, pe 3 iulie, de la Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia.

Oficialul european reaminteşte judecătorilor Curţii Constituţionale că o opinie preliminară a Comisiei este pregătită pentru luna iulie, iar aceasta va face referire şi la deciziile luate de CCR.

"La cea de-a 115-a sesiune plenară (n.n. 22-23 iunie 2018), Comisia de la Veneţia a discutat despre reforma judiciară din România. În considerarea urgenţei acestei chestiuni, Comisia a acordat un mandat raportorilor şi Biroului Comisiei pentru a pregăti o opinie preliminară în luna iulie. Opinia preliminară se va referi cu siguranţă la deciziile adoptate de Curtea Dvs.", completează preşedintele Comisiei de la Veneţia în documentul trimis Curţii Constituţionale.

Scrisoarea Comisiei de la Veneţia vine într-un context în care preşedintele Klaus Iohannis a amânat luarea unei decizii cu privire la revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, deşi Curtea Constituţională a motivat hotărârea care impune această măsură încă din 7 iunie.

Pe 19 iunie, CCR a sesizat Secretarul General al Consiliului Europei şi a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) în legătură cu un nou demers îndreptat împotriva CCR, adică scandalul iscat în cazul judecătorului Petre Lăzăroiu.

"Plenul Curţii Constituţionale a României, întrunit la data de 19 iunie 2018, a hotărât, cu majoritate de voturi, sesizarea Secretarului General al Consiliului Europei şi a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) în legătură cu un nou demers îndreptat împotriva Curţii Constituţionale, care vizează, în concret, o anumită situaţie de fapt ce este de natură a crea presiuni cu privire la mandatul domnului judecător Petre Lăzăroiu, dar care urmăreşte, înainte de toate, delegitimarea deciziilor pronunţate de Curtea Constituţională în actuala sa componenţă. Textul scrisorii a fost trimis astăzi către organismele internaţionale mai sus menţionate", a transmis CCR.

Petre Lăzăroiu, care a votat în favoarea revocării Laurei Codruţa Kovesi, a declarat că fost căutat de consilierul prezidenţial Simina Lăzărescu, care i-a spus că se pune în discuţie revocarea sa, după ce un ONG i-ar fi cerut acest lucru preşedintelui Iohannis.

Administraţia Prezidenţială a anunţat că Simina Tănăsescu se află în concediu de odihnă, iar discuţia a fost una pur teoretică pe marginea solicitării asociaţiei civice VeDem Just. Mai mult, sursa citată susţine că nu este implicată Administraţia Prezidenţială.

Pe 20 iunie, Simina Tănăsescu a demisionat din funcţia de consilier prezidenţial.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici