Cristian Diaconescu: Mobilizarea protestatarilor faţă de proiectul de la Roşia Montană este interesantă. E de urmărit acest simţ civic

Şeful Cancelariei Prezidenţiale, Cristian Diaconescu, spune că mobilizarea protestatarilor împotriva proiectului minier de la Roşia Montană este interesantă şi că este de urmărit acest simţ civic.

810 afișări
Imaginea articolului Cristian Diaconescu: Mobilizarea protestatarilor faţă de proiectul de la Roşia Montană este interesantă. E de urmărit acest simţ civic

Cristian Diaconescu: Mobilizarea protestatarilor este interesantă. E de urmărit acest simţ civic (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto/AFP)

"Sunt oameni care par într-adevăr a vorbi în nume propriu. S-ar putea să vedem în România naşterea unei categorii de atitudine care funcţionează în alte state, poate cu o componentă antisistem, cu una mai senzitivă la elemente ca mediul, protecţia patrimoniului. E de urmărit acest simţ civic. Este singurul pe care l-aş urmări", a spus Cristian Diaconescu la Digi 24.

"La politicieni situaţia e între comedie şi tragism. Mă gândeam cum ar privi un investitor. Să nu fim nevoiţi să vedem ce s-ar întâmpa într-un moment dramatic, cum ar fi un act terorist, în condiţiile în care schimbi deciziile, învârţi atitudinile. O astfel de atitudine poate vine din faptul că aceşti oameni au prea multe procente, le-a intrat în cap că pot face orice? Să îţi permiţi să te contrazici din 5 în 5 minute...", a adăugat Cristian Diaconescu.

În opinia sa, nu este vorba despre manifestaţie.

"Cred că ei nu ştiu să gestioneze procese economice de mare anvergură sau există interese economice subterane atât de grave încât cei din linia întâi, de faţadă, nu reuşesc să stăpânească interesele. Ce fac ei acum nu are niciun precedent. Nu se simt obligaţi să îţi explice dinamica atitudinii", a subliniat Cristian Diaconescu.

Consilierul prezidenţial susţine că "la o curte de arbitraj pagubele ar fi enorme".

"Însă dincolo de ce s-ar plăti sau nu, ideea să accepţi credibilitatea României să se prăbuşească printr-o condamnare în condiţiile în care nu se respectă un contract e o situaţie fără precedent", a adăugat el.

"Dacă şi un acord pe gazele de şist va fi adoptat peste noapte, fără discuţii, vom ajunge la acelaşi deznodământ. Nu cred că în faţa unor argumente serioase unii protestatari nu şi-ar nuanţa atitudinea, par oameni care ascultă argumentele. Nu cred că Guvernul va învăţa. În spate sunt interese atât de mari, care se pare că la un moment dat şi contrapun chiar pe partenerii politici, nu se va putea găsi o soluţie de compromis", a spus Cristian Diaconescu.

Consilierul prezidenţial a menţionat că este interesat să vadă cum evoluează acest spirit: "De la indignaţii din Spania, SUA, Bulgaria, s-a apropiat şi de noi o astfel de atitudine. Prea ne obişnuisem că aici sistemul de vot e unul clar, între cerere şi oferă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici