Croitoru: Corupţia şi mediul privat "infirm" au făcut ca românii să piardă respectul pentru muncă

Mediul privat "infirm", mult prea legat de stat sau neconcurenţial, precum şi corupţia generalizată au făcut populaţia să nu mai respecte munca şi rolul ei, şi implicit să nu mai respecte educaţia, apreciază Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

67 afișări
Imaginea articolului Croitoru: Corupţia şi mediul privat "infirm" au făcut ca românii să piardă respectul pentru muncă

Croitoru: Corupţia şi mediul privat "infirm" au făcut ca românii să piardă respectul pentru muncă (Imagine: Octav_Ganea/Mediafax Foto)

"Anumite valori culturale şi religioase nu s-au deteriorat. S-a deteriorat respectul pentru muncă şi rolul pe care-l joacă munca în viaţa individului. Oamenii trebuie să vadă o corelaţie între efortul depus şi răsplata din partea societăţii, legătura întrea muncă şi modul de a trăi (...) Deocamdată acest lucru este imposibil pentru că sectorul privat s-a născut infirm, este prea legat de stat, sau unde nu este legat de stat este prea puţin pe baze concurenţiale", a spus Croitoru la dezbaterea "Perspectivele dezvoltării economiei româneşti până în 2015", oraginazată de clubul de macroeconomie Econosofia şi Institutul de Studii Populare.

El a explicat că mediul privat infirm şi corupţia generalizată întăresc credinţa populaţiei că nu prin muncă şi educaţie se obţine succesul, iar această atitudine a dus şi la căderea sistemului educaţional din România.

"Astăzi ca să câştigi nu trebuie să fii bine educat, să fii pregătit. Oamenii văd că poţi să ai rezultate fără muncă, pentru că există foarte multă corupţie, mediul privat este încă infirm, iar instituţiile statului slabe", a continuat Coritoru.

El a explicat că într-un sistem concurenţial, în care se respectă munca, nimeni nu te angajează dacă nu eşti bine instruit.

"În felul ăsta se reface şi sistemul educaţiei (...) La fel şi cercetarea la nivel microeconomic. Peste tot în lume cercetarea se mută la nivelul firmelor", a mai spus consilierul guvernatorului BNR.

Croitoru a făcut aceste declaraţii în completare la afirmaţiile europarlamentarului PDL Theodor Stolojan, care a lăsat să se înţeleagă că actuala criză este rezulatul unei deteriorări morale şi spirituale, aşa cum susţine şi Patriarhia.

"Citiţi comunicatul bisericii ortodoxe şi veţi vedea care e cauza (...) Părerea mea este că valorile creştine sunt foarte importante", a spus Stolojan.

BOR consideră că actuala criză financiar-economică este rezultatul "unei profunde crize spirituale şi morale care poate fi depăşită prin sporirea credinţei, a rugăciunii şi cooperării pentru a finaliza un lăcaş de cult care adună oameni, care sunt învăţaţi să se respecte şi să se ajute reciproc".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici