Cseke: Lista spitalelor propuse pentru comasare va fi reanalizată

Ministerul Sănătăţii îşi menţine principiul că sistemul spitalicesc trebuie reorganizat, dar va reanaliza lista unităţilor propuse spre comasare, pe baza sugestiilor primite de la autorităţile locale, hotărând deja ca spitalul orăşenesc din Cernavodă să nu fie reprofilat, afirmă ministrul de resort.

109 afișări
Imaginea articolului Cseke: Lista spitalelor propuse pentru comasare va fi reanalizată

Cseke: Lista spitalelor propuse pentru comasare va fi reanalizată (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

"Propunerile ministerului vin în urma unei analize pe care am desfăşurat-o în ultimele luni. Rămân ferm convins că o asemenea reorganizare este necesară, dar în mod cert vom face o reanalizare. Am primit propuneri, sugestii de la autorităţi locale, judeţene, şi vom face o reanalizare a lor. Din punctul nostru de vedere, această reorganizare trebuie să meargă mai departe şi situaţiile le vom analiza de la caz la caz. Există un caz de spital care, datorită specificităţii lui confirmată de alte autorităţi ale statului, mai mult ca sigur nu se va regăsi pe această listă de propuneri de reprofilare, este vorba de spitalul orăşenesc din Cernavodă", a spus ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

Spitalele din subordinea autorităţilor locale vor putea fi reorganizate doar prin decizie a consiliilor locale respective, a declarat, vineri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Cristian Irimie, precizând că în cazul celor propuse pentru reorganizare autorităţile trebuie să-şi asume riscul privind finanţarea.

Irimie a declarat corespondentului MEDIAFAX că Ministerul Sănătăţii va reanaliza în următoarea perioadă fiecare unitate spitalicească propusă pentru reorganizare, iar în cazul în care consiliile locale nu doresc reorganizarea celor care se pretează îşi asumă riscul ca de la 1 aprilie să nu li se asigure finanţarea.

Irimie a precizat că a semnat cu Asociaţia Oraşelor din România o minută potrivit căreia spitalele nu vor fi desfiinţate de Ministerul Sănătăţii şi nici printr-o altă măsură luată prin sistemul de sănătate, iar Ministerul Sănătăţii va propune un set de indicatori pentru eficientizarea spitalelor aflate în subordinea autorităţilor locale pe care acestea se angajează să îl respecte în baza unui plan de măsuri convenit de ambele părţi.

El a mai spus că în următoarele două săptămâni va fi elaborat acest set de indicatori.

Ministerul Sănătăţii a propus ca din cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exteriore.

Dintre cele 182 de spitale, 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 vor fi reprofilate în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, declara recent că autorităţile locale care refuză reprofilarea spitalelor din subordine, de la 1 aprilie nu vor mai primi finanţare pe actuala structură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici