Cum s-au pierdut 40.000 de copii din România în drum spre clasa pregătitoare. Ministrul Educaţiei: Poate au uitat părinţii să îi înscrie

Un calcul simplu scoate la iveală o problemă gravă pentru care Ministerul Educaţiei nu are o explicaţie clară şi, se pare, nici o soluţie, scrie Gândul. Aproape 40.000 de copii eligibili pentru înscrierea în clasa pregătitoare obligatorie nu se regăsesc în scriptele oficiale. Mai exact, din datele de până acum ei nu au fost înscrişi la şcoală. „Pot fi părinţi care au uitat să facă această înscriere”, este explicaţia ministrului Educaţiei, Liviu Pop.

1569 afișări
Imaginea articolului Cum s-au pierdut 40.000 de copii din România în drum spre clasa pregătitoare. Ministrul Educaţiei: Poate au uitat părinţii să îi înscrie

Gândul: Cum s-au pierdut 40.000 de copii din România în drum spre clasa pregătitoare. Ministrul Educaţiei: Poate au uitat părinţii să îi înscrie

Potrivit informaţiilor Gândul însă, realitatea este alta. Mulţi dintre aceşti copii neşcolarizaţi provin din comunităţi sărace sau preponderent rome, neavând practic şansa unui viitor mai bun în condiţiile în care sunt neşcolarizaţi.

Numărul copiilor „pierduţi” în drum spre clasa pregătitoare reiese dintr-un calcul simplu. În acest moment, în România, sunt în plată 195.179 de alocaţii de stat pentru copiii născuţi în perioada 1 septembrie 2010-1 septembrie 2011, adică exact acei copiii care ar fi trebuit să înceapă şcoala în septembrie, potrivit datelor furnizate Gândul de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale.

Cum legea permite, aproape 29.815 au fost şcolarizaţi în ciclul 2016-2017, împlinind vârsta de şase ani în intervalul septembrie-decembrie 2016, potrivit datelor publice ale Ministerului Educaţiei. Dacă îi scădem din socoteală şi pe cei 124.413 copii înscrişi acum, care împlinesc şase ani până la 1 septembrie,  rezultă o diferenţă de 40.951 de copii care nu se regăsesc în cataloage la clasa pregătitoare.
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, nu pare alarmat de situaţie. „Nu ştiu cum arată statistica, dacă era obligaţia să se înscrie în clasa pregătitoare. Ştim că prin lege este obligativitate de anumite vârste să intre în clasa pregătitoare. Pot fi părinţi care au uitat să facă această înscriere. Evident la data de 11 septembrie vom şti cu exactitate câţi dintre cei născuţi sunt înscrişi în clasa pregătitoare”, a declarat el corespondentului Gândul.

CITEŞTE CONTINUAREA articolului

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici