Curtea Constituţională nu se mai poate opune suspendării lui Băsescu. Guvernul a modificat Legea CC

Judecătorii Curţii Constituţionale nu se mai pot opune procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, după ce Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, că avizul CC asupra hotărârilor Parlamentului este unul consultativ, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

5058 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională nu se mai poate opune suspendării lui Băsescu. Guvernul a modificat Legea CC

Guvernul a modificat Legea CC, avizul pe hotărârile Parlamentului nu mai este obligatoriu -surse- (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Surse oficiale au declarat anterior pentru MEDIAFAX că Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, să modifice Legea Curţii Constituţionale, stabilind că instituţia nu va mai emite un aviz obligatoriu asupra hotărârilor Parlamentului.

Proiectul de ordonanţă, prin care avizul Curţii va fi tratat drept unul consulativ pentru hotărârile Parlamentului, a fost inclus pe agenda suplimentară a şedinţei de miercuri a Guvernului şi a fost aprobat.

"Nu s-a modificat nimic legat de schimbarea ori revocarea judecătorilor Curţii Constituţionale, dar s-a modificat Legea CCR, prin revenire la situaţia de dinainte de 2010, când Boc a făcut modificări, argumentul invocat fiind de a nu mai forţa Curtea Constituţională să fie «actor politic» şi să ia partea uneia dintre instituţiile politice aflate în conflict. Altfel spus, s-a luat posibilitatea de a da avize obligatorii legate de hotărârile Parlamentului", au declarat sursele citate.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Guvernului nu au comentat până la ora transmiterii acestei ştiri.

Marţi, întrebat de jurnalişti dacă Guvernul intenţionează să schimbe Legea Curţii Constituţionale, premierul Victor Ponta a răspuns negativ.

Viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a anunţat, miercuri, la ora transmiterii acestei ştiri, că într-o oră USL va depune la Birourile permanente reunite documentele pentru declanşarea procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

În urmă cu două săptămâni, premierul Victor Ponta le-a spus judecătorilor Curţii Constituţionale că trebuie găsită o soluţie prin care parlamentarii să nu "abuzeze" de sesizarea instituţiei în cazul proiectelor adoptate de Legislativ şi a apreciat că nici judecătorii CC nu îşi doresc să devină a treia cameră a Parlamentului.

El a arătat că este necesar să fie modificată Constituţia anul viitor, iar rolul Curţii Constituţionale să fie întărit din punct de vedere al consolidării "prestigiului şi respectului faţă de deciziile CC", arătând că este şi vina oamenilor politici care privesc de multe ori Curtea ca un arbitru în bătălia politică între instituţii.

Solicitat ulterior de jurnalişti să clarifice acest discurs, premierul a arătat că proiectele de legi trebuie îndreptate dacă există elemente clare de neconstituţionalitate, dar că nu mai trebuie abuzat de sesizarea Curţii.

Membrii Comisiei juridice au adoptat deja un raport favorabil, fără amendamente la proiectul de lege care scoate hotărârile Parlamentului de sub controlul Curţii Constituţionale, care îi ca iniţiatori pe deputatul PNL Cornel Pieptea şi pe senatorul PSD Georgică Severin.

Autorii proiectului propun eliminarea de sub controlul de constituţionalitate al CC a hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului.

În expunerea de motive a propunerii legislative, Severin şi Pieptea precizează că prin Legea 177/2010 în sarcina Curţii Constituţionale a fost stabilit şi pronunţarea asupra constituţionalităţii hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite.

Amendamentul deputatului PDL Daniel Buda, potrivit căruia Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe pe subiectul suspendării preşedintelui României, a fost respins de Comisia juridică a Camerei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici