Curtea de Conturi: Nereguli privind analiza licenţelor Microsoft şi controlul în cinematografie, la Ministerul Culturii

Ministerul Culturii (MC) nu a implementat o serie de măsuri impuse de Curtea de Conturi, între care analiza licenţelor Microsoft şi promovarea alături de Centrul Naţional al Cinematografiei a unor proiecte privind controlul sprijinului financiar nerambursabil acordat unor operatori economici.

712 afișări
Imaginea articolului Curtea de Conturi: Nereguli privind analiza licenţelor Microsoft şi controlul în cinematografie, la Ministerul Culturii

Curtea de Conturi: Nereguli privind analiza licenţelor Microsoft şi controlul în cinematografie, la Ministerul Culturii

În urma verificării modului de ducere la îndeplinire de către Ministerul Culturii a măsurilor dispuse prin două Decizii ale Curţii de Conturi, din 2013 şi din 2014, Curtea a constatat neimplementarea mai multor măsuri, între care şi "efectuarea unei analize a modului de fundamentare a necesarului de licenţe Microsoft închiriate de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale pentru Ministerul Culturii şi dispunerea măsurilor care se impun în funcţie de rezultatele analizei", conform relatărilor din raportul public pe anul 2013 al Curţii de Conturi.

În ceea ce priveşte aceste licenţe, în raportul public al Curţii de Conturi din anul 2012 se spunea că "licenţele Microsoft care au făcut obiectul unui contract de comodat nu au fost înregistrate în evidenţele contabile, în conturi în afara bilanţului".

În acelaşi raport din 2012, Curtea de Conturi mai spunea că, "faţă de necesarul de licenţe transmis Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi care a făcut obiectul contractului subsecvent de furnizare de produse software, pentru 4.637 licenţe, a fost efectiv utilizat, de către minister şi unităţile din subordine numai un număr de 3.208 licenţe, diferenţa de 1.429 fiind raportată ca neutilizată, fără a se da acordul pentru redistribuirea acestora către entităţile care făceau solicitări în acest sens".

Pe de altă parte, Curtea de Conturi a constatat la Ministerul Culturii şi neimplementarea altor măsuri, conform raportului public al Curţii din 2013. Astfel, Ministerul Culturii nu a promovat, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei, proiectele de acte normative privind controlul la operatorii economici a modului de utilizare a sprijinului financiar nerambursabil, cât şi alte proiecte privind armonizarea legislaţiei naţionale în domeniu cu acquis-ul comunitar.

Totodată, potrivit raportului public pe anul 2013 al Curţii de Conturi, s-a constatat că Ministerul Culturii nu a finalizat analiza privind legalitatea încheierii de către Biblioteca Naţională a României a contractelor/acordurilor prin care au fost puse la dispoziţia unor terţe persoane spaţii din imobilul Biblioteca Naţională, asupra căruia Ministerul Culturii deţine dreptul de administrare şi, în consecinţă, dispunerea măsurilor legale care se impun.

În plus, Curtea de Conturi a constatat că Ministerul Culturii nu a finalizat verificările cu privire la deplasările efectuate în scopul participării la cursuri de pregătire profesională, nu a stabilit întinderea prejudiciului creat, reţinerea de la persoanele făcute răspunzătoare şi virarea sumelor respective la bugetul de stat.

Pe de altă parte, Ministerul Culturii nu a implementat măsura justificării şi/sau recuperării avansurilor în sumă de 8.800 lei, acordate angajaţilor instituţiei, înscrise în contul "Debitori peste 1 an".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici