DOCUMENT Vela a prezentat noua ordonanţă militară: Intervalul orar în care pot ieşi din casă vârstnicii / Zborurile către şi dinspre Franţa şi Germania, suspendate pentru 14 zile

  • Marcel Vela anunţă că de miercuri nu mai poţi ieşi din casă fără motiv întemeiat sau fără adeverinţă
  • Poţi ieşi din casă doar dacă mergi la serviciu, la magazin, să plimbi câinele, să faci mişcare în jurul casei sau să ingrijeşti un bătrân
  • Mai poţi ieşi şi dacă ai activitate de voluntariat sau dacă mergi să donezi sânge
19929 afișări
Imaginea articolului DOCUMENT Vela a prezentat noua ordonanţă militară: Intervalul orar în care pot ieşi din casă vârstnicii / Zborurile către şi dinspre Franţa şi Germania, suspendate pentru 14 zile

Declaraţii de presă la MAI

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, marţi seara, care sunt restricţiile impuse prin Ordonanţa Militară nr. 3, care vizează interzicerea părăsirii locuinţelor. Se va putea ieşi doar în anumite condiţii, iar vârstnicii au voie să plece de acasă doar între orele 11.00 – 13.00.

Vela, declarat că „de comportamentul nostru, al tuturor, va face diferenţa pentru ce va urma”, în contextul crizei medicale reprezentate de coronavirus.

„Ieşirea cu bine din această criză va depinde de noi toţi. (...) Sunt încă foarte mulţi români care încă nu conştientizează pericolul la care se expun şi îi expun şi pe ceilalţi. Am emis Ordonanţa Militară nr. 3 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Se interzice circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţelor cu excepţii: interes profesional, de la locuinţă la locurile de desfăşurare a activităţii, deplasarea pentru achiziţionarea de bunuri necesare traiului”, a spus Marcel Vela.

Un capitol important este cel destinat persoanelor cu vârste peste 65 de ani. Aceştia vor avea voie să iasă din case doar între orele 11 – 13, dar şi aici sunt prevăzute excepţii.

„Circulaţia persoanelor peste 65 de ani în afara locuinţei e permisă numai între orele 11 şi 13 strict pentru cumpărături, asistenţă medicală, îngrijirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice, activitate fizică individuală, nevoile animalelor de companie. Circulaţia persoanelor peste 65 ani e permisă şi în afara intervalului 11-13 dacă se face în interes profesional sau în interes agricol (profesori, doctori etc)”, a mai spus Vela.

Angajaţii vor prezenta la control adeverinţa de serviciu semnată de angajator, ministrul Marcel vela spunând că a cerut ca aceasta să fie acceptată fără ştampilă.

„Liber profesioniştii, PFA prezintă declaraţie pe proprie răspundere. Declaraţiile trebuie să cuprindă, numele, data naşterii, motivul deplasării, data, semnătura. Declaraţia poate fi prezentată şi prin intermediul telefonului, tabelei”, a mai spus ministrul de Interne.

Măsura se aplică de miercuri, 25 martie, ora 12.00.

De asemenea, Vela a anunţat că de miercuri, de la ora 23.00, se suspendă toate zborurile către şi dinspre Franţa şi Germania, pe o perioadă de 14 zile. Zborurile umanitare sunt exceptate de la această regulă.

„Se supendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre şi dinspre Franţa şi Germania pentru toate aeroporturile din România pentru o perioadă de 14 zile”, a spus Vela.

Această măsură nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi celor tehnice, necomerciale.

De asemenea, se interzice accesul piloţilor la bordul navelor sosite din zonele de risc roşii şi galbene în porturile maritime române dacă nu dispun de echipamente stabilite de DSP Constanţa sau dacă aceste nave nu au efectuat perioada de carantinare de 14 zile de la ultimul port de escală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici