Directorul ANM: Nu vor fi nămeţi ca în '54 cel puţin până duminică. Nimeni nu poate spune ce va fi de luni

Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, spune că fenomenele meteo care se înregistrează în aceste zile în România sunt cât se poate de normale şi că nu vor fi nămeţi ca în 1954, cel puţin până duminică, neputându-se spune acum cât va fi, de luni, stratul de zăpadă.

2179 afișări
Imaginea articolului Directorul ANM: Nu vor fi nămeţi ca în '54 cel puţin până duminică. Nimeni nu poate spune ce va fi de luni

Directorul ANM: Nu vor fi nămeţi ca în '54 cel puţin până duminică. Nimeni nu poate spune ce va fi de luni (Imagine: Ovidiu Popa/Mediafax)

Ion Sandu a precizat, la RFI, că potrivit avertizării Cod galben emisă, stratul de zăpadă va fi de 20 de centimetri pentru că aşa sunt prognozate cantităţile de precipitaţii.

"Acum, este greu de cuantificat, într-o situaţie care este un pic atipică, mai ales în acest moment, când o parte din precipitaţiile sub formă de zăpadă se transformă în ploaie (...).Noi dăm avertizarea în momentul în care avem garanţia că se realizează cu probabilitate de 90%. Ce pot să vă spun acum este că până duminică seara nu are cum să se ajungă la asemenea strat de zăpadă, iar de duminică încolo nu ne permitem, în sensul de a nu dezinforma populaţia, să spunem de acum câtă zăpadă va fi. (...) Deci nu pot nici eu nici altcineva să vină să spună acum că vor fi doi metri de zăpadă sau 30 de centimetri pentru perioada de luni încolo", a declarat directorul general al ANM.

Potrivit lui Ion Sandu viscolul din zilele următoare va fi mai puţin intens decât cel înregistrat în perioada în care a fost emis Codul portocaliu.

Şeful ANM a subliniat că astfel de fenomene meteorologice sunt normale pentru luna februarie şi că o iarnă normală în România presupune trei-patru viscole de genul celor care au fost.

"O iarnă normală în România presupune trei-patru viscole de genul celor care au fost. Că în ultimii ani n-au mai fost trei-patru viscole de această intensitate, cred că asta e anormalitatea, dar cred că noi am cam uitat ce-nseamnă iarnă în România. Prin urmare, nu este absolut nimic ieşit din comun. Singura problemă mai deosebită e la temperaturile care au fost şi sunt în continuare, această transformare în ploaie, care poate deveni periculoasă, din cauza poleiului pe care poate să-l creeze şi asta se va întâmpla sâmbătă şi duminică", a mai spus Ion Sandu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici