Directorul medical al Ambulanţei Dolj a demisionat. Acesta refuzase transportul unei bolnave de cancer în fază terminală

Directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Dolj a demisionat joi, după ce cu o zi în urmă, invocând faptul că nu reprezintă o urgenţă medicală, a refuzat transportul cu ambulanţa de la Spitalul Judeţean Craiova la spitalul din Constanţa în cazul unei femei bolnave de cancer, în fază terminală.

1189 afișări
Imaginea articolului Directorul medical al Ambulanţei Dolj a demisionat. Acesta refuzase transportul unei bolnave de cancer în fază terminală

Directorul medical al Ambulanţei Dolj a demisionat. Acesta refuzase transportul unei bolnave de cancer în fază terminală (Imagine: Octav Ganea/ Publimedia)

Joi dimineaţă, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Dolj, Iulia Stănculescu, şi-a înaintat cererea de demisie, care a fost acceptată de managerul instituţiei.

"Directorul medical şi-a înaintat demisia. Aş dori să îmi cer scuze familiei pacientei respective pentru situaţia care s-a creat. Nu cred că a fost vorba despre rea-intenţie, ci mai mult despre o lipsă de comunicare între directorul medical care a demisionat şi medical curant", a declarat joi Cristian Gângioveanu, directorul Serviciului de Ambulanţă Dolj.

O femeie în vârstă de 41 de ani a fost adusă, duminică, cu ambulanţa, de la Constanţa la Spitalul de Urgenţă din Craiova, pentru a fi tratată de medicul Florinel Bădulescu, şef al Clinicii de Oncologie.

Starea femeii s-a înrăutăţit însă, astfel că medicii au anunţat familia că nu se mai poate face nimic pentru a o salva. În aceste condiţii, familia a cerut ca pacienta să fie externată pentru a-şi petrece ultimele zile acasă.

"Se pare că este o recidivă de la o operaţie din 2007. Era ultima noastră şansă la Craiova, domnul profesor era ultimul care ne putea ajuta...trebuia încercat", a spus Viorica Bercea, sora pacientei.

Familia pacientei a solicitat o salvare de la Serviciul de Ambulanţă Dolj pentru a o transporta pe femeie la Constanţa, în condiţiile în care aceasta are nevoie de perfuzii, însă i s-a refuzat acest lucru, fiind invocată legea.

Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Dolj au susţinut că, potrivit legii, nicio ambulanţă nu transportă pacienţii acasă, la externare, acest lucru fiind posibil doar în cazul unui transfer către un spital de grad superior.

"Pacienta nu era un caz de urgenţă. Legea nu ne permite ca noi să o transportăm acasă. Şi chiar dacă o duceam la spitalul din Constanţa riscam să nu fie primită la urgenţă şi băteam 500 de kilometri degeaba până acolo", declara, miercuri, Iulia Stănculescu, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Dolj.

În cele din urmă, şeful Clinicii de Oncologie Craiova, Florinel Bădulescu, a găsit o ambulanţă de la o firmă privată, care, contra sumei de 1.500 de lei, a transportat-o pe femeie acasă.

Medicul spunea că este "inuman" ca o lege să interzică ambulanţelor de stat să transporte bolnavii de cancer în fază terminală de la spital acasă.

"Am apelat la o ambulanţă privată, care nu este înregistrată la Casa de Asigurări, deci nu putem primi decont pentru a o putea transporta pe femeia de 41 de ani la Constanţa. Mi-au promis că dacă plătim transferul, ei îl fac. Ne-au redus de la 2.000 de lei la 1.500 de lei. Dar familia nu are bani, aşa că ei vor plăti 500 de lei şi eu 1.000 de lei, pentru că nu pot să mă încarc pe conştiinţă cu un om mort, în contextual actualei legislaţii româneşti. Nu vreau aceşti bani înapoi, dar este inuman ca o lege să interzică salvărilor de la stat să ducă bolnavii de cancer nedeplasabili la domiciliul lor. Ce ne-a rămas doctorilor oncologi? Să refuzăm din start cazurile grave!", declara Bădulescu.

Şeful Clinicii de Oncologie mai spunea că este cel de-al doilea caz de acest fel cu care se confruntă de la începutul anului. În urmă cu două luni, un pacient din Ardeal a fost transportat acasă cu maşina rudelor, acestea fiind instruite de medici cum să îl îngrijească pe drum, întrucât bărbatul avea nevoie de perfuzii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici