Discuţii acide în CSM, la numirea Adinei Florea ca şef al SIIJ. Baltag către un procuror: Mă gândeam că regretaţi că nu aţi respectat legea

Pe marginea validării concursului pentru numirea şefului Secţiei de anchetă au fost discuţii acide în cadrul plenului CSM, izbucnite mai ales după o solicitare a procurorului Bogdan Pîrlog, care cere invalidarea procedurii. Replicile au fost lansate între judecători şi procurori.

1277 afișări
Imaginea articolului Discuţii acide în CSM, la numirea Adinei Florea ca şef al SIIJ. Baltag către un procuror: Mă gândeam că regretaţi că nu aţi respectat legea

Discuţii acide în CSM, la numirea Adinei Florea ca şef al SIIJ. Bogdan Baltag către un procuror: Mă gândeam că regretaţi că nu aţi respectat legea

În debutul plenului CSM, procurorul Bogdan Pirlog a cerut invalidarea concursului de numire a Adinei Florea în funcţia de şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) deoarece, potrivit acestuia, procedura de numire nu a fost efectuată conform regulamentului şi el s-a considerat nedreptăţit atunci când a susţinut interviul. Acesta a spus că nu i-au fost aprobate cererile privind data susţinerii interviului, mai ales pentru că a anunţat că pleacă din ţară. Pîrlog a spus că se consideră vătămat.

De asemenea, Pîrlog a mai atras atenţia că nu s-au respectat termenele regulamentului de organizare a concursului.

Ulterior, procurorul CSM Cristian Ban a precizat că îşi cere scuze pentru modul în care Bogdan Pirlog a susţinut interviul, prin transmisiune video, în timp ce era la acvariul din Barcelona.

În replică, judecătorul Gabriela Baltag a precizat că, de fapt, se aştepta ca Ban să prezinte scuze colegilor din plenul CSM, nu lui Pirlog.

„L-am auzit pe domnul procuror Ban că începuse prin a-şi face scuze, mă gândeam că sunt scuzele de a nu fi făcut parte din comisie, legea prevede obligativitatea de a face parte din concurs. (...) Ne-a fost transmis de fiecare dată că secţia pentru procuror nu desemeează un reprezentant. Mă gândeam că regretaţi că nu aţi respectat legea”, a spus Gabriela Baltag.

Ban o întrerupe.

Baltag: „Peste un judecător nu vorbiţi niciodată”.

Judecătorul Mihai Bălan a atras atenţia, la rândul său, că sunt multe organisme naţionale şi internaţionale, dar şi magistraţi, care vor desfiinţarea Secţiei de anchetă.

„Să privim la modul cinic, că nu produce vătămare oricum, deşi în cazul de faţă produce unui candidat. (...) Pe celelălat fond al problemei pe care şi asociaţiile l-au antamat. Mă bucur că suntem tot CSM la un loc, Am luptat prea mult să ne putem aduna toţi într-o şedinţă. Fiecare trebuie să-şi asume poziţia. (...) La nivelul CSM s-au răstălmăcit concluziile, însă ele rămân aceleaşi - o desfiinţare a structurii din varii motive. (...) Nu cred că este posibil să spună toaten (organismele naţionale, internaţuonale, n.r.) la fel doar din dorinţa de a distruge sistemul judiciar din România şi a aduce prejudiciu magistraţilor”, a spus judecătorul Bălan.

Judecătorul Simona Marcu a atras atenţia în privinţa declaraţiei lui Pîrlog: „Legat de vătămare - Evident că procurorul nemulţumit va urma calea prevăzută de lege, atacarea la instanţa de contencios-administrativ. Nu pot face abstracţie de faptul că formaţia mea este de judecător de contencios-administrativ. Când este vorba de vătămare, trebuie să ne gânduim la sens - nu pot să-mi închipui ce vătămare a suferit domnul procuror al cărui obiectiv era desfiinţarea SIIJ”, a spus Simona Marcu.

Judecătorul Bogdan Mateescu a anunţat că va vota pentru invalidare.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii are, pe ordinea de zi de marţi, validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Este pentru a şaptea oară când CSM încearcă validarea.

Taguri:
csm,
plen,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici