DNA: Am intervenit la timp pentru ca Hidroelectrica să nu fie păgubită iar de "băieţii deştepţi"

DNA respinge apărarea directorului din Hidroelectrica Eugen Brădean şi pe cea a consilierului ministerial Ioan Mihăilă, respectiv că primul a fost doar executant, iar al doilea dorea să înveţe arta afacerilor cu energie, şi arată că a stopat la timp un nou mecanism de păgubire a companiei.

881 afișări
Imaginea articolului DNA: Am intervenit la timp pentru ca Hidroelectrica să nu fie păgubită iar de "băieţii deştepţi"

DNA: Am intervenit la timp pentru ca Hidroelectrica să nu fie păgubită iar de "băieţii deştepţi" (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

"Combatem încă din acest moment o eventuală apărare a inculpaţilor potrivit căreia infracţiunile săvârşite de aceştia nu au avut rezultatul scontat şi anume, încheierea contractului cu SC Energon Power and Gas SRL, demersurile întreprinse de organele de urmărire penală fiind îndreptate tocmai în scopul prevenirii angrenării SC Hidroelectrica SA într-un nou mecanism care să determine păgubirea societăţii", se arată în referatul cu propunerea arestării preventive a celor doi, transmis unui judecător al Tribunalului Bucureşti.

Procurorii DNA redau în referat argumentele aduse în apărarea lor de Brădean şi Mihăilă, prin care cei aceştia au încercat să se explice în faţa anchetatorilor.

"Inculpatul Mihăilă Ioan a manifestat o atitudine total nesinceră în faţa organelor de urmărire penală, încercând să acrediteze ideea că acţiunile sale au fost determinate de dorinţa de a «învăţa mecanismele afacerilor cu energie». Apărările formulate de acesta frizează ridicolul, nefiind susţinute de niciun mijloc de probă şi în contradicţie cu afirmaţiile sale potrivit cărora Brădean Eugen era «un simplu executant», un executant de la care totuşi Mihăilă Ioan avea nevoie de lecţii", se arată în documentul citat.

Brădean "a prezentat, cu ocazia audierilor, o variantă proprie a modului de desfăşurare a faptelor, încercând să acrediteze ideea că Mihăilă a fost cel care a generat întregul mecanism de fraudare a Hidroelectrica, rolul său fiind de simplu mesager", se mai arată în referatul transmis instanţei.

Anchetatorii spun că acuzaţiile aduse celor doi sunt probate de denunţul din 10 octombrie şi declaraţiile olografe din 11, 19 şi 23 octombrie ale lui Remus Vulpescu, dar şi de procese verbale de redare în formă scrisă a convorbirilor telefonice purtate de Remus Vulpescu, Eugen Brădean, Ioan Mihăilă şi Mihai Adrian Groşanu.

În documentul citat, procurorii arată în detaliu motivele pentru care consideră că cei doi trebuie cercetaţi în stare de arest preventiv, între care şi cel legat de scopul încheierii unor contracte păguboase între un "colos al economiei româneşti" şi aşa-zişii "băieţii deştepţi" din energie.

Astfel, notează procurorii DNA, pe de o parte, faptele pentru care aceştia sunt cercetaţi prevăd pedeapsa închisorii mai mare de patru ani, iar pe de alta lăsarea lor în liberate ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publică.

Impactul generat de încheierea contractului plănuit de cei doi asupra dosarelor aflate pe rolul instanţelor de judecată în litigiile pe care Hidroelectrica le are cu traderii de energie electrică pentru contractele denunţate de către administratorul judiciar în cadrul procedurii poate determina respingerea acţiunilor formulate, în condiţiile în care compania susţine că încheierea unor astfel de contracte este profund păguboasă pentru viitorul ei, notează procurorii, în acest context.

"Analiza activităţii infracţionale a numiţilor Brădean Eugen şi Mihăilă Ioan denotă o totală lipsă de preocupare a acestora pentru încheierea unor tranzacţii profitabile pentru societate ci, mai degrabă, subjugarea acesteia în interesul unor societăţii private (a se vedea transcrierea convorbirilor purtate de aceştia în mediu ambiental). Impresia generată în rândul opiniei publice potrivit căreia, contractele încheiate cu „băieţii deştepţi„ au existat dintodeauna şi vor exista şi în continuare, toate în detrimentul întregii societăţi româneşti obligată astfel să achite un preţ majorat artificial prin astfel de mecanisme", se mai arată în referatul anchetatorilor.

Tribunalul Bucureşti a decis joi, la propunerea procurorilor DNA, arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Eugen Brădean, director de trading la Hidroelectrica, şi Ioan Mihăilă, fost membru în Consiliul de Supraveghere al companiei şi consilier al ministrului Constantin Niţă, în dosarul de mită privind vânzarea de energie.

Decizia nu este definitivă, putând fi contestată de cei doi la Curtea de Apel Bucureşti.

Eugen Brădean, director de trading la Hidroelectrica, şi Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei şi consilier al ministrului Constantin Niţă, au fost reţinuţi, miercuri, de DNA, într-un dosar de mită privind vânzarea de energie în valoare de aproape 263 milioane euro.

Mihăilă este acuzat de dare de mită, iar Brădean, de complicitate la luare de mită şi la dare de mită, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Potrivit anchetatorilor, în octombrie, Ioan Mihăilă, în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA şi consilier al ministrului delegat pentru Energie, a promis unui alt membru din acelaşi Consiliu, denunţător în cauză, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urmă să voteze favorabil încheierea de către Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei, aproximativ 262.980.000 de euro), ceea ce reprezentau condiţii defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici