DNA: Fostul vicepreşedinte al CJ Harghita, cercetat pentru abuz în serviciu şi fals

Fostul vicepreşedinte al CJ Harghita Sofalvi Laszlo a fost reţinut pentru abuz în serviciu şi fals, după ce ar fi dispus nelegal şi nejustificat decontarea unor sume de bani în favoarea firmei de construcţii Stravia Group, pentru reabilitarea unui drum judeţean, informează, marţi, DNA.

195 afișări
Imaginea articolului DNA: Fostul vicepreşedinte al CJ Harghita, cercetat pentru abuz în serviciu şi fals

DNA: Fostul vicepreşedinte al CJ Harghita, cercetat pentru abuz în serviciu şi fals (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Sofalvi Laszlo este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Târgu Mureş şi pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi pentru o infracţiune de fals.

Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Harghita a fost reţinut de procurorii DNA, care au cerut marţi Curţii de Apel Târgu Mureş arestarea preventivă a acestuia.

Alături de Sofalvi Laszlo au fost duşi la instanţă Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, Palffy Domokos, consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Harghita şi administrator de fapt al SC Stravia Group SRL din Goagiu şi Csiszer Botond-Benedek, director executiv al Direcţiei Drumuri Judeţene din CJ Harghita, reţinuţi luni de procurorii DNA.

Potrivit ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale, în decembrie 2011, când era vicepreşedinte al CJ Harghita, László Sófalvi a dispus, nelegal şi nejustificat, "decontarea unor sume de bani în favoarea constructorului SC Stravia Group SRL pentru o serie de lucrări de reabilitare a unui drum judeţean".

Plăţile s-au făcut deşi firma a majorat preţurile faţă de cele prezentate la început în ofertă, iar dirigintele de şantier nu fusese de acord cu acceptarea la plată a lucrărilor, prejudiciul produs astfel judeţului Harghita fiind de 1.508.572,58 lei, a precizat DNA într-un comunicat de presă.

Procurorii îl mai acuză pe Sofalvi Laszlo că, la 30 decembrie 2011, a dispus în favoarea aceleiaşi firme decontarea nelegală a sumei de 1.475.689,66 de lei, pentru materiale lăsate în custodia constructorului pe baza unor procese verbale despre care "avea cunoştinţă că atestau, în fals, existenţa bunurilor respective şi în condiţiile în care nu mai era timp ca firma constructoare să execute, până la 31 decembrie 2011, lucrările angajate".

"Pentru a ascunde infracţiunea de abuz în serviciu prin care s-au obţinut foloase materiale pentru SC «Stravia Group» SRL, în cursul lunii iunie 2011, a semnat, în numele preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, o adresă despre care ştia că era antedatată. Documentul a fost folosit pentru justificarea plăţilor efectuate în anul 2010, în favoarea firmei menţionate", au precizat procurorii.

Prejudiciul total produs în dauna judeţului Harghita prin activităţile din 2011 este de 2.984.262,24 lei, potrivit DNA.

"Acest prejudiciu raportat la activitatea inculpatului Sofalvi Laszlo, aferentă activităţilor din anul 2011, rezultă din aceea că a dispus efectuarea plăţilor către firma constructoare, în condiţiile în care preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, i-a delegat atribuţiile în acest sens, ca urmare a unei constatări (luna iulie 2011) a Curţii de Conturi - Camera de Conturi Harghita, rezultată după auditul referitor la anul bugetar 2010", se menţionează în comunicatul DNA.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a fost reţinut luni de către procurorii DNA, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, ambele în formă continuată, luare de mită în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, două infracţiuni de instigare la uz de fals, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

Borboly Csaba a declarat marţi, la intrarea în sediul Curţii de Apel Târgu Mureş, care va judeca propunerea de arestare preventivă, că reţinerea sa reprezintă o înscenare şi că el a vrut doar să asfalteze drumurile din judeţ.

"Cred că este o înscenare. Eu am vrut doar să asfaltez drumurile din judeţ. Drumurile din judeţul Harghita nu au mai fost asfaltate de 40 de ani", a spus preşedintele CJ Harghita.

Borboly Csaba, care este şi preşedintele organizaţiei teritoriale Ciuc a UDMR, deţine funcţia de preşedinte al CJ Harghita din anul 2008.

UDMR arăta, într-un comunicat transmis luni seară, referitor la reţinerea preşedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba, de către DNA, că reluarea cercetărilor "într-un caz care datează de mai mulţi ani" cu doar două săptămâni înainte de Congresul Uniunii nu este întâmplătoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici