Dosar DESCHIS de Parchetul General, după o plângere pe numele lui Meleşcanu privind modul în care fiul său vitreg a fost numit consul

Procurorii Parchetului General au deschis un dosar penal in rem în care este vizat actualul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, pe numele căruia a fost depusă o plângere referitoare la modul în care fiul ministrului a fost numit consul la Strasbourg, au anunţat reprezentanţii instituţiei.

2787 afișări
Imaginea articolului Dosar DESCHIS de Parchetul General, după o plângere pe numele lui Meleşcanu privind modul în care fiul său vitreg a fost numit consul

BREAKING Dosar pentru abuz în serviciu, deschis de Parchetul General după o plângere pe numele lui Meleşcanu

Dosarul penal in rem vizează infracţiuni de abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unei persoane.

"Confirmăm faptul că, urmare a unei plângeri penale formulată împotriva dl Meleşcanu Teodor, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a fost înregistrat un dosar, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu (ART. 297 CP) şi folosire a funcţiei pt. favorizarea unei persoane (ART. 301 CP)", au precizat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la solicitarea MEDIAFAX.

Plângerea vizează modul în care a fost numit fiul vitreg al Teodor Meleşcanu, Sorin-Adrian Pîrvulescu, consul la Strasbourg şi a fost depusă, pe 25 iulie, de fostul ambasador Vasile Popovici. Acesta reclamă faptul că nu a fost numit în acest post cu toate că a câştigat un concurs în decembrie 2016.

"A fost deschis şi un proces civil în contencios administrativ de anulare a Hotărârii de Guvern prin care fiul vitreg al domnului Teodor Meleşcanu a fost numit consul. Este o problemă cu două aspecte: aspectul penal este că el şi-a numit fiul, iar aspectul civil este că el nu a respectat un concurs organizat de ministerul pe care-l conduce. Concursul a fost organizat în decembrie 2016", a declarat, pentru MEDIAFAX, Vasile Popovici.

"Fapt fără precedent în istoria postrevoluţionară a României, domnul ministru Meleşcanu îşi numeşte fiul vitreg, prin urmare rudă de gradul I, consul general printr-o Hotărâre de Guvern (HG nr. 454 din 28 iunie 2018) contrasemnată fără jenă în nume propriu, id est cu propria sa semnătură, în dispreţul Legii 161 din 19 aprilie 2003 (...) Printr-o procedură unică de numire în funcţie, fără precedent în istoria MAE, ministerul a organizat un concurs public constând din prezentarea unui dosar (CV şi proiect de misiune), într-o primă fază, urmată în faza a doua – în situaţia selectării candidaturii pe baza unor criterii clare de selecţie – de intervievarea candidaţilor de către o comisie MAE constituită ad hoc. Conform comunicării primite din partea MAE (a se vedea mai jos), subsemnatul a fost desemnat pentru ocuparea postului de consul general al României la Strasbourg", se arată în plângerea depusă de Vasile Popovici la Parchetul General.

Fost ambasador susţine, în sesizare, că selectarea sa pentru postul de la Strasbourg s-a făcut "pe baza unor criterii foarte clare, respectiv experienţă, proiect de misiune, cunoaşterea mediului cultural, lingvistic, economic şi politic al ţării de reşedinţă", însă "tentaţia domnului Meleşcanu de a-şi desemna fiul a fost mai mare decât respectul pentru litera legii".

"După o activitate de 17 în serviciul exterior al României (...) se poate înţelege că am avut toate atuurile pentru a ocupa postul de la Strasbourg. Ţin să specific faptul că nominalizarea subsemnatului pentru Strasbourg nu s-a făcut printr-un act de voinţă guvernamentală (sau ministerială) şi nici pe criterii politice", se mai arată în sesizarea depusă la Parchet.

Vasile Popovici este profesor universitar la Universitatea de Vest din Timişoara unde predă cursuri de literatură, cultură şi civilizaţie franceză şi a fost consul general al României la Marsillia (1998-2002), consilier de comunicare la Ambasada României la Paris (2002-2005), ambasador al României în Maroc (2005-2011) şi ambasador al României în Portugalia (2011-2016).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici