Două focare de boala limbii albastre, confirmate în judeţul Mureş

Două focare de boala limbii albastre au fost confirmate în comunele mureşene Vânători şi Brâncoveneşti, iar autorităţile au luat măsuri de prevenire a răspândirii bolii, târgurile de animale fiind închise pe perioadă nedeterminată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

415 afișări
Imaginea articolului Două focare de boala limbii albastre, confirmate în judeţul Mureş

Două focare de boala limbii albastre, confirmate în judeţul Mureş (Imagine: Gabriel Petrescu/ Mediafax Foto)

Prefectul de Mureş, Vasile Liviu Oprea, care este şi preşedinte al Centrului Local de Combatere a Bolilor, a dispus, luni, închiderea tuturor târgurilor de animale din judeţ, pe perioadă nedeterminată, după confirmarea bolii limbii albastre la patru vaci şi patru oi din comunele mureşene Vânători (sat Archita) şi Brâncoveneşti (sat Idicel Pădure).

Oprea a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că analizele de laborator care au confirmat boala limbii albastre la cele opt animale au sosit vineri la Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) Mureş, el precizând că închiderea târgurilor de animale e procedura de urmat în astfel de cazuri, "pentru a evita aglomerarea animalelor şi atacul culicoidelor, musculiţele înţepătoare care transmit boala".

Prefectul, care a condus DSV Mureş înainte de a fi numit în această funcţie şi care este de profesie medic veterinar, a spus că, din informaţiile sale, dacă se înregistrează temperaturi sub 10 grade, minimum şapte zile, musculiţele respective dispar, iar prognoza meteo este în acest sens.

Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare Mureş, Fegyvernegy Sandor, a precizat, la rândul său, că în urma confirmării celor două focare din judeţ s-au impus şi restricţii de mişcare a animalelor pe o rază de 20 de kilometri în jurul localităţilor unde s-a confirmat boala şi că, până acum, nu s-au înregistrat animale moarte din cauza bolii limbii albastre în Mureş.

În 9 septembrie, prefectul de Mureş a dispus închiderea tuturor târgurilor de animale din judeţ, timp de aproape o lună, adică până în 5 octombrie, printr-un alt ordin, la acea dată nefiind înregistrate cazuri de boală a limbii albastre la animale.

Sâmbătă, reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) declarau pentru MEDIAFAX că România nu mai poate vinde animalele receptoare ale bolii limbii albastre (bovine, ovine şi caprine) către ţările membre UE decât pentru sacrificare imediată, putând însă să exporte către ţările terţe care nu au impus restricţii.

În 22 august, a fost diagnosticat primul caz de boala limbii albastre în România, în judeţul Buzău.

Această boală este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav, şi nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.

Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate. În plus, trebuie respectate regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii. Boala are caracter sezonier.

În Europa, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici