Dragoş Tudorache (MAI) a anunţat o anchetă disciplinară la jandarmerie: ”Cei care vor fi identificaţi ca implicaţi în acel incident vor fi supuşi verificărilor"

Ministrul Afacerilor Interne (MAI), Dragoş Tudorache, a anunţat, luni, că se face o anchetă disciplinară în ceea ce îi priveşte pe jandarmii care apar lângă protestatarii întinşi la pământ, după ce participanţii la miting au încercat sa rupă cordonul de forţe de ordine.

810 afișări
Imaginea articolului Dragoş Tudorache (MAI) a anunţat o anchetă disciplinară la jandarmerie: ”Cei care vor fi identificaţi ca implicaţi în acel incident vor fi supuşi verificărilor"

Dragoş Tudorache, ministrul Afacerilor Interne, a anunţat o anchetă disciplinară la jandarmerie după protest

"Dispozitivul jandarmeriei nu a fost unul ofensiv ci pur defensiv. El viza doar blocarea accesului pe alte trasee decât cele aprobate. Chiar şi atunci când s-a încercat ruperea dispozitivului nu s-au folosit niciunul din echipamentele agresive din dotarea jandarmeriei, bastoane, gaze, scuturi, aşa cum s-a speculat la un moment dat. A avut loc o imobilizare fizică a doi dintre cei patru organizatori, care au fost conduşi la secţia 1 de poliţi. Abia aici putem să discutăm de forţă. Aceste incidente punctuale sunt elementele pentru care am cerut jandarmeriei să fie constituită o comisie pentru cercetare disciplinară. (...)Vorbim doar de un grup mic, încercarea acelui grup de a forţa cordonul de jandarmi şi de a intra pe Calea Victoriei, pentru acea intervenţie punctuală vom efectua o cercetare disciplinară. (...) S-au văzut doi oameni care erau culcaţi la pământ, din ce spune jandarmeria s-au culcat singuri la pământ. (...) Vom cere în scris acordul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Datelor pentru că nu avem o problemă în a pune la dispoziţia dumneavoastră imaginile. Comisia va analiza înregistrările şi cei care vor fi identificaţi ca implicaţi în acel incident vor fi supuşi verificărilor", a declarat ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, în cadrul unei conferinţe de presă.

Precizările au fost făcute după ce peste 2.000 de oameni au participat, sâmbătă, la Marşul pentru Basarabia organizat de Platforma Unionistă "Acţiunea 2012", câţiva protestarii încercând să rupă cordonul de jandarmi, aceştia fiind ridicaţi şi amendaţi. În urma incidentelor, ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, a solicitat inspectorului general al Jandarmeriei Române un raport complet cu privire la evenimentele din Piaţa Victoriei. Raportul i-a fost înaintat ministrului luni dimineaţa.

"S-a încercat medierea cu organizatorii dar a reieşit clar care era scopul. Au spus-o foarte clar că intenţionează să ajungă în Piaţa Universităţii unde vor să campeze. Am văzut o manifestare paşnică pentru o cauză frumoasă. La momentul tensionat a deviat pentru motive care nu au de a face cu jandarmeria. (...) Graba cu care anumiţi politicieni discreditează este pentru mine oarecum curioasă", a mai spus Tudorache.

Ministrul a precizat că în cadrul comisiilor de avizare a protestului organizatorilor li s-a explicat care este traseul pe care se pot deplasa, acesta fiind asumat şi de protestatari.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici