Duţă: Nu avem controlul sumelor care se colectează la fondul de sănătate, credem ce spun Finanţele

Valoarea sumelor colectate la Fondul Naţional al Asigurărilor de Sănătate este ştiută doar de Ministrul Finanţelor, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate fiind informată despre aceşti bani, dar fără să aibă un control direct asupra încasărilor, a declarat, miercuri, preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

15 afișări
Imaginea articolului Duţă: Nu avem controlul sumelor care se colectează la fondul de sănătate, credem ce spun Finanţele

Duţă: Nu avem controlul sumelor care se colectează la fondul de sănătate, credem ce spun Finanţele (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Nu avem niciun control asupra sumelor care se colectează. Nici asupra fondului de rezervă. Noi ştim ceea ce ne declară Ministerul Finanţelor. Nu avem niciun mecanism prin care să ştim dacă ceea ce ni se spune reprezintă sumele reale", a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Lucian Duţă a mai spus că în lipsa unui sistem informatic naţional nu poate avea un control real nici măcar în privinţa modului în care sunt cheltuiţi banii în sistemul de sănătate.

Întrebat dacă ar schimba ceva în privinţa controlului banilor dacă ar fi transferată CNAS în subordinea Ministerului Sănătăţii, Duţă a răspuns: "Categoric nu".

"Aş fi de acord să trecem Casa Naţională de Asigurări de Sănătate la Ministerul Sănătăţii, dacă Banca Naţională ar trece în subordinea primului ministru. Acest transfer nu ar aduce nicio îmbunătăţire. Banii vor fi colectaţi tot de Finanaţe şi nimeni nu ar avea control asupra sumelor care intră în sistem. Credem pe cuvânt", a adăugat preşedintele CNAS.

Lucian Duţă a mai spus că, de fapt, CNAS gestionează bani privaţi şi este controlată de organizaţie tripartită.

"Rolul CNAS este de bancă. Structural, CNAS are două probleme, create de reducerea contribuţiei de la 14 la sută (7 angajator, 7 angajat) şi de exceptarea de la plata acesteia a 10.823.735 persoane, dintre care 4.825.991 copii şi tineri până la vârsta de 26 de ani, care nu realizează venituri din muncă", a precizat Duţă.

Preşedintele CNAS a adăugat că alte 937.682 persoane scutite de plata acestei contribuţii sunt soţul, soţia şi părinţii fără venituri aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate. Urmează 158.520 de magistraţi înlăturaţi din justiţie pentru considerente politice în perioada 1952-1989, apoi 146.588 persoane cu handicap care nu realizează venituri din muncă, 59.747 de veterani de război, invalizi, văduve de război, 40.857 persoane persecutate din motive politice, deportaţi, prizonieri de război, 37.242 bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate şi care nu realizează venituri din muncă sau pensii, 15.844 de persoane care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, 14.999 eroi martiri ai revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov 1987 şi ai Revoluţiei din decembrie 1989, precum şi 6.498 de tineri sub 26 ani care provind din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri sau nu primesc ajutor social, a explicat Duţă.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că este nevoie de aducerea CNAS în subordinea MS, pentru a avea puterea decizională necesară informatizării sistemului de sănătate.

Şi preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, declara, sâmbătă, că următoarea măsură importantă în sănătate va fi subordonarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate ministerului de resort.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici