Echinocţiu de toamnă 2018. Google marchează debutul TOAMNEI astronomice, printr-un Doodle special

Echinocţiul de toamnă 2018 este sărbătorit de Google printr-un Doodle special, care anunţă momentul în care ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.

1914 afișări
Imaginea articolului Echinocţiu de toamnă 2018. Google marchează debutul TOAMNEI astronomice, printr-un Doodle special

Echinocţiul de toamnă 2018. Google marchează debutul TOAMNEI astronomice, printr-un Doodle special

În acest an, echinocţiul de toamnă are loc pe 23 septembrie, la ora 04:54. Acesta este momentul când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.

Echinoctiul de toamna 2018 reprezinta debutul toamnei din punct de vedere astronomic.

Din acest moment, ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, marcat pe 21 decembrie. 

ECHINOCŢIU DE TOAMNĂ 2018. Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică.

Echinocţiul de toamnă 2018. Calendarul popular păstrează în zona echinocţiului de toamnă amintirea unui străvechi început de an, marcat de moartea şi renaşterea Zeiţei Mumă, de origine neolitică, peste care părinţii bisericii creştine au suprapus moartea, numită Adormirea, şi naşterea Fecioarei Maria. Importanţa sărbătorii care deschide ciclul de înnoire a timpului la echinocţiul de toamnă, Sântămărie Mare, este subliniată de postul de două săptămâni care o prefaţează (1-14 august), de pelerinajele organizate la mănăstirile cu acelaşi hram, de deschiderea unui important sezon de nunţi (16 august - 14 noiembrie), de începerea târgurilor şi iarmaroacelor de toamnă, de praznicele de pomenire a morţilor şi de pomenile date pentru cei în viaţă etc.

Echinocţiul de toamnă 2018. După aproximativ un ciclu lunar de la moartea Fecioarei, creştinii îi celebrează naşterea. Unele obiceiuri ale sărbătorii au fost preluate de următoarea sărbătoare din calendarul creştin, Înălţarea Sfintei Cruci (14 septembrie). La aceste sărbători, hotar între vara şi iarna anului agrar, se desfăşoară numeroase practici cultice, profilactice şi economice (observaţii astronomice şi pronosticuri meteorologice, culegerea plantelor de leac şi altele), potrivit etnologului Ion Ghinoiu (volumul ″Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român″⁣, 2000). 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici