EXCLUSIV: Aifer Enan, maiorul SRI acuzat că a luat mită promiţând angajări în Serviciu şi Parlament, a fost denunţată de fratele său

Maiorul SRI Aifer Enan, cercetată şi deferită justiţiei pentru trafic de influenţă, de procurorii militari anticorupţie, a fost denunţată acestora de fratele ei, Gihan Enan, maistru militar, care dorea să ajungă la SRI Bucureşti, şi căruia aceasta i-a pretins 6.500 de euro pentru intervenţii.

1265 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Aifer Enan, maiorul SRI acuzat că a luat mită promiţând angajări în Serviciu şi Parlament, a fost denunţată de fratele său

EXCLUSIV: Aifer Enan, maiorul SRI acuzat că a luat mită promiţând angajări în Serviciu şi Parlament, a fost denunţată de fratele său (Imagine: Mediafax Foto)

Procurorii militari de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) prezintă pe larg denunţul făcut de Gihan Enan, maistru militar, împotriva surori sale, Aifer Enan, maior în cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI), în rechizitoriul prin care aceasta din urmă a fost deferită justiţiei pentru trafic de influenţă, document obţinut în exclusivitate de MEDIAFAX.

Astfel, în documentul citat se arată că la data de 23 februarie, la Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a fost înregistrat dosarul penal având ca obiect denunţul făcut de maistrul militar Gihan Enan împotriva Aiferei Enan, ofiţer în cadrul UM 0894 Bucureşti, aparţinând Serviciului Român de Informaţii.

Din conţinutul denunţului, se arată în document, a rezultat că maior Aifer Enan, împreună cu concubinul acesteia, Ferdinand Perhineac, cunoscut şi sub identitatea falsă de Alexandru Neacşu, au pretins şi primit de la Gihan Enan, fratele numitei Aifer Enan, suma totală de 6.500 de euro, aceştia afirmând că prin relaţiile pe care le au la nivelul conducerii Serviciului Român de Informaţii pot rezolva angajarea acestuia în cadrul instituţiei, iniţial în calitate de subofiţer, după finalizarea studiilor universitare urmând să fie promovat în corpul ofiţerilor.

De asemenea, mai notează procurorii militari, aceştia au mai pretins şi primit încă o mie de euro de la acelaşi denunţător, afirmând că pot rezolva angajarea soţiei acestuia în cadrul Parlamentului României, prin influenţarea unei persoane cu capacitate de decizie în acest sens.

Din actele de urmărire penală făcute de procurori reiese, potrivit celor notate în rechizitoriu, că în primăvara anului 2009, Gihan Enan îşi desfăşura activitatea în cadrul UM 02028 Constanţa, intenţionând să se transfere cu serviciul în Bucureşti. Despre acest lucru aveau cunoştinţă şi părinţii săi, context în care în cursul lunii mai 2009 acesta a fost sunat de tatăl său, care l-a invitat la Medgidia. Acesta s-a deplasat în cursul aceleiaşi zile de la Constanţa la Medgidia unde a constatat că se afla în vizită la părinţi şi sora sa, Aifer Enan, cu care nu se mai întâlnise de o lungă perioadă de timp.

Aceasta era însoţită de un bărbat care s-a recomandat mai întâi cu numele de Hohner, iar apoi Alexandru Neacşu, identitatea reală a acestuia fiind stabilită pe timpul cercetărilor ca fiind Ferdinand Perhineac, despre care sora sa i-a spus că este concubinul său de aproximativ nouă luni şi este ofiţer SIE, astfel fiind justificate şi diferitele identităţi sub care se recomanda.

Din discuţia avută de Gihan Enan cu părinţii săi a rezultat că aceştia din urmă îi relataseră surorii sale şi concubinului acesteia despre intenţia lui de a se muta în Bucureşti, iar Ferdinand Perhineac s-a oferit să-l ajute, afirmând că este ofiţer SIE sub acoperire şi un prieten apropiat al conducătorilor celor două structuri de informaţii, respectiv SIE şi SRI.

În discuţia avută cu Perhineac şi sora sa, denunţătorului i-a fost creată convingerea că poate fi ajutat să se transfere din Constanţa în Bucureşti şi să lucreze în cadrul SRI. Această convingere a avut la bază unele convorbiri aparente pe care Perhineac le-ar fi avut în prezenţa sa cu şefii SRI şi SIE, precum şi afirmaţiile surorii sale că acesta este într-adevăr ofiţer SIE şi-l poate ajuta, se mai arată în documentul citat.

Potrivit denunţătorului, faptul că sora sa, Aifer Enan, avea calitatea de ofiţer activ în cadrul SRI, a fost de natură să-i întărească şi mai mult convingerea că poate fi ajutat.

Iniţial, consemnează anchetatorii militari, Perhineac a făcut afirmaţia că este necesar să ofere o masă persoanelor responsabile, nenominalizate, fără a vorbi de alte recompense materiale, solicitându-i lui Gihan să-i aducă în cel mai scurt timp posibil un CV şi o adeverinţă din care să rezulte că are şi calitatea de student, acesta conformându-se.

Ulterior, la sfârşitul săptămânii pe care maiorul SRI, Aifer Enan, şi concubinul său Perhineac au petrecut-o în concediu la locuinţa părinţilor acesteia din Medgidia, a avut loc şi o a treia întâlnire cu denunţătorul. Cu această ocazie, Perhineac şi Aifer Enan i-au spus că pentru rezolvarea problemei transferului trebuie să dea o sumă de bani, în jur de aproximativ 3.000 de euro, afirmând că este vorba de aproximativ cinci persoane cu funcţii de decizie, nenominalizate, care ar fi trebuit "recompensate în mod onorabil".

Pentru că denunţătorul nu avea suma de bani menţionată, a fost ajutat de tatăl său Nejmedin Enan, care a împrumutat de la diverse rude şi apropiaţi suma de patru mii de lei, reprezentând echivalentul a o mie de euro, sumă pe care i-a dat-o surorii sale şi concubinului acesteia.

Într-o primă fază, Perhineac i-a transmis denunţătorului prin intermediul maiorului SRI că restul de bani până la trei mii de euro, despre care afirma că a fost suportată de el nu trebuie să îi mai restituie, ci să îl ajute cu aceştia pe tatăl său să-şi renoveze casa.

Spre sfârşitul lunii iunie 2009 însă, denunţătorul Gihan Enan s-a întâlnit cu sora sa în staţiunea Mamaia, unde se afla în concediu de odihnă. Aceasta i-a spus că persoanele pe lângă care interveniseră în vederea angajării sale nu fuseseră mulţumite cu cei trei mii de euro pe care ar fi dat-o Perhineac pentru rezolvarea problemei sale şi că trebuie să mai facă rost de încă trei mii de euro.

În seara zilei de 21 iulie 2009, Gihan împreună cu tatăl său Nejmedin Enan s-au deplasat în Bucureşti la locuinţa maiorului SRI ocazie cu care, fratele cadrului SRI i-a înmânat lui Perhineac cei trei mii de euro, bani proveniţi din vânzarea unui apartament, reprezentând suma pretinsă de către cei doi pentru rezolvarea angajării.

Tot cu acea ocazie, Aifer Enan i-a spus că ar mai avea să le dea opt sute de euro din banii de care Perhineac ar fi făcut rost iniţial pentru Gihan.

Perhineac Ferdinand împreună cu concubina sa, maiorul SRI, i-au mai propus denunţătorului să-l ajute să o angajeze şi pe soţia sa la Parlamentul României, spunându-i că acest demers îl costă o mie de euro, acuzatul afirmând că are un unchi senator care îi poate ajuta în acest sens.

Gihan a fost de acord cu propunerea făcută şi, după o săptămână, i-a dat surorii sale, la locuinţa părinţilor lor, 2.500 de euro, din care o mie de euro reprezentau suma pretinsă pentru angajarea soţiei sale, opt sute de euro suma pretinsă ca datorie faţă de concubinul maiorului pentru angajarea sa, iar şapte sute de euro reprezentau un împrumut personal solicitat de Aifer Enan.

În cursul lunii septembrie 2009, în urma demersurilor personale ale denunţătorului Gihan Enan, acesta a obţinut transferul la UM 02150 Bucureşti, unde s-a mutat în luna septembrie 2009.

În 17 noiembrie 2009, Gihan Enan s-a prezentat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie unde a făcut un autodenunţ în legătură cu faptele relatate, conchid procurorii după care redau pe larg o serie de interceptări relevante care conturează acuzaţiile de trafic de influenţă.

Maiorul SRI Enan Aifer a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, femeia fiind acuzată că în perioada 2009-2010 a luat 6.100 de euro de la fratele ei, căruia i-a spus că poate interveni pentru angajarea lui într-o unitate SRI din Bucureşti şi a soţiei acestuia în Parlament.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Enan Aifer, ofiţer în cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI), cu gradul de maior, pentru trafic de influenţă în formă continuată.

Dosarul a fost înaintat pentru judecare la Tribunalul Bucureşti şi are primul termen în 7 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici