Experţi CE evaluează progresele României în reforma justiţiei, în cadrul MCV

Experţi ai Comisiei Europene au început, luni, o nouă misiune de evaluare a progreselor înregistrate de România în domeniile reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, aceştia având o întrevedere cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

347 afișări
Imaginea articolului Experţi CE evaluează progresele României în reforma justiţiei, în cadrul MCV

Experţi CE evaluează progresele României în reforma justiţiei, în cadrul MCV (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit Ministerului Justiţiei, în cadrul întrevederii experţilor Comisiei Europene cu ministrul Robert Cazanciuc, au fost abordate aspecte referitoare la implementarea noilor coduri şi operaţionalizarea unui mecanism de monitorizare inter-instituţional care va conferi suportul necesar eficientizării acestui demers, echilibrarea volumului de activitate al instanţelor şi parchetelor, finalizarea proiectului Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar şi pregătirea pentru lansarea sa în dezbatere publică.

De asemenea, echipa de evaluare a CE a discutat cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei despre adoptarea de către Parlament a proiectului de lege privind eliminarea pensiilor speciale pentru magistraţii condamnaţi pentru fapte de corupţie, continuarea implementării Strategiei Naţionale Anticorupţie, avansarea proiectului Justice District, dezvoltarea laturii de cooperare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) prin luarea în considerare a dimensiunii europene a unor problematici orizontale (durata de soluţionare a cauzelor, încărcătura instanţelor, supraaglomerarea penitenciarelor, corupţia în domeniul achiziţiilor publice) care afectează numeroase state membre ale Uniunii Europene, precum şi abordarea integrată a posibilelor soluţii trans-statale de remediere a acestora.

Misiunea de evaluare care a început luni este a doua derulată după publicarea Raportului Comisiei Europene din ianuarie 2014 şi contribuie la pregătirea Raportului MCV care va fi dat publicităţii la sfârşitul acestui an sau la începutul anului 2015.

Evaluarea se va încheia vineri, echipa de experţi urmând să se întâlnească, în cele cinci zile, cu reprezentanţi ai Curţii Constituţionale, Consiliului Superior al Magistraturii, Inspecţiei Judiciare, Institutului Naţional al Magistraturii, Şcolii Naţionale de Grefieri, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Ministerului Public, Agenţiei Naţionale de Integritate, Consiliului Naţional de Integritate, precum şi cu oficiali din cadrul altor instituţii cu atribuţii în domeniile vizate de condiţionalităţile MCV, a precizat MJ.

De asemenea, va avea loc şi o vizită în teritoriu a echipei de evaluare, unde sunt programate întrevederi cu reprezentanţi de la nivel local ai instituţiilor implicate în procesul de reformă a sistemului judiciar şi luptei împotriva corupţiei, precum şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri.

Prima misiune de evaluare din acest an a avut loc la începutul lunii aprilie. Atunci au fost discutate, printre altele, aspecte referitoare la implementarea noilor coduri, cadrul normativ în materia integrităţii, calitatea şi stabilitatea legislaţiei naţionale, proiectul Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar, publicarea hotărârilor judecătoreşti, independenţa justiţiei, procesul de revizuire a Constituţiei şi Strategia Naţională Anticorupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici