Video Fabrică de cannabis, descoperită lângă Salonta - VIDEO

O fabrică unde se producea cannabis a fost descoperită de poliţiştii Antidrog Oradea într-o comună bihoreană din apropierea municipiului Salonta, ofiţerii ridicând de aici zeci de kilograme de "iarbă", aparatură electrică de zeci de mii de euro şi instalaţii complete pentru creşterea plantelor.

1018 afișări

Poliţiştii Antidrog Oradea au descoperit laboratorul vineri, în comuna bihoreană Batăr, în timpul unei acţiuni realizate sub supravegherea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Oradea, la care au mai participat ofiţeri din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Bihor, ai Serviciului judeţean de Inspecţie şi Protecţie Internă, respectiv comisari ai Gărzii Financiare, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, şeful Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea, comisarul şef Gheorghe Pătrăuş, citat de corespondentul MEDIAFAX.

"Existau unele informaţii că în imobilul închiriat de anul trecut de către un cetăţean belgian s-ar cultiva plante de cannabis. Bărbatul se comporta ciudat, era foarte retras şi a izolat toate geamurile şi uşile. Declarase că se ocupă cu plante ornamentale, însă nicio plantă de acest gen nu a fost găsită. În plus, nu lăsa pe nimeni să intre, nici chiar pe cel de la care subînchiriase clădirea şi avea un generator de curent şi cumpăra foarte multă motorină, semn că avea un consum foarte mare. Iar suspiciunile s-au confirmat", a declarat Pătrăuş.

Potrivit sursei citate, clădirea în care s-a amenajat fabrica, o hală de producţie, era structurată pe două niveluri şi compartimentată pe 30 de camere. Încăperile erau amenajate în vederea cultivării plantelor de cannabis având ghivece şi instalaţii electrice costisitoare necesare dezvoltării plantelor.

"Imobilul era special pregătit şi dotat în vederea obţinerii unor culturi de cannabis de calitate, iar geamurile erau total izolate de exterior cu placaje şi spumă poliuretanică. În exteriorul clădirii, poliţiştii antidrog au descoperit un generator de curent electric de mare putere", a spus Pătrăuş.

Totodată, la faţa locului au mai fost descoperite cutii cu tubulatură flexibilă pentru aerisire, transformatoare de curent, coli din pal melaminat, ventilatoare de aer, folie izolantă de umiditate, dispozitive reflectorizante de lumină, soluţii fertilizatoare pentru plante de cannabis, lămpi fluorescente de mare putere, filtre de aer de dimensiuni mari, nailon pentru împachetat, o trusă specială folosită pentru măsurarea umidităţii, PH-ului şi temperaturii, alte aparaturi specifice activităţii de cultivare a plantelor de cannabis.

Într-una dintre halele de la parterul clădirii au fost găsite aproximativ 800 de ghivece din plastic goale, două grămezi mari de pământ special pentru plante, un generator de aer cald, cu alimentare pe gaz, precum şi material lemnos. De asemenea, în fiecare din cele zece camere de la parter au fost găsite postamente amenajate din lemn, izolate cu folie de umiditate, de culoarea neagră, pe care se aflau câte 200 de ghivece în fiecare cameră, în care se găseau resturi de plante de cannabis, iar deasupra acestora, la circa doi metri, în fiecare încăpere, erau montaţi suporţi din lemn pe care erau prinse dispozitive reflectorizante cu lămpi de iluminat, ventilator de aer, filtru de aer, precum şi tubulatură flexibilă de aerisire.

În timpul percheziţiei, în opt încăperi de la etaj poliţiştii au găsit plantaţii şi instalaţii identice, respectiv aproximativ 1.600 de ghivece cu pământ, dotate cu aparatură aferentă şi pregătite pentru plantare. În alte cinci camere de la etaj au fost găsite ghivece cu 860 de plante de cannabis ajunse la maturitate, pregătite pentru recoltare.

Tot la etajul clădirii a fost descoperit un aspirator special, în cuva căruia se afla inflorescenţă din plantă de cannabis, precum şi mai multe resturi de plante de cannabis.

"Două din camere erau locuite de cetăţeanul belgian, în vârstă de 37 de ani. Aici au fost descoperite printre bunurile sale personale, diverse înscrisuri, manuale de funcţionare ale aparatelor electrice, documentaţii amănunţite privind plantarea, creşterea, întreţinerea şi evoluţia plantelor de cannabis, evidenţiate pe fiecare cameră", a spus şeful Serviciului Antidrog.

Potrivit ofiţerului, în momentul în care a observat apariţia forţelor de ordine, belgianul s-a ascuns într-una din încăperile clădirii şi a încercat să se spânzure, însă a fost descoperit la timp de poliţiştii care i-au acordat primul ajutor şi au chemat Ambulanţa pentru a-l transporta la spital.

"În prezent starea sa este stabilă, fiind sub supraveghere medicală", a declarat Pătrăuş.

În urma percheziţiei, poliţiştii antidrog au ridicat în vederea cercetărilor 32 de kilograme de plante de cannabis, alte 1,3 kilograme de inflorescenţă de cannabis găsită în cuva aspiratorului, un memory stick, un laptop, precum şi înscrisurile şi documentaţia găsită la faţa locului privind plantarea, creşterea, întreţinerea şi evoluţia plantelor de cannabis, care aparţineau belgianului.

"Cercetările sunt continuate de procurorii DIICOT Serviciul Teritorial Oradea şi poliţiştii antidrog ai BCCO. Oradea pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a suspectului", a conchis Gheorghe Pătrăuş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici