Farmacişti: Firmele importă medicamente ieftine, apoi le exportă la preţuri mari. Pacienţii suferă

Farmaciştii clujeni atrag atenţia asupra unui fenomen care are ca efect lipsa unor medicamente de pe piaţă pentru pacienţi, respectiv asupra faptului că firme importatoare aduc în ţară medicamente la preţ mic, pe care apoi le exportă la un preţ mai mare.

Farmacişti: Firmele importă medicamente ieftine, apoi le exportă la preţuri mari. Pacienţii suferă (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj, Speranţa Iacob, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că, din cauza acestui fenomen de reexport paralel, suferă pacienţii care nu găsesc medicamente de care depinde, uneori, chiar viaţa lor.

"Reexportul paralel de medicamente este un fenomen întâlnit în România în ultima perioadă şi are ca efect lipsa unor medicamente pe piaţă, pentru pacienţi. S-a ajuns la aproape 1.000 de medicamente în cazul cărora se înregistrează dificultăţi în aprovizionare sau chiar o lipsă. Fenomenul se manifestă astfel: o firmă importă în România medicamente de la un producător din străinătate la un preţ mic, ştiut fiind că în ţara noastră sunt cele mai mici preţuri din UE, după care reexportă aceste medicamente în Vestul Europei la un preţ mai mare. Majoritatea medicamentelor respective nici nu mai ajung, uneori, în depozitele sau farmaciile din România sau, în alte cazuri, ajung doar în cantităţi reduse. Din cauza acestui fenomen suferă pacienţii care nu găsesc medicamente de care depinde, uneori, chiar viaţa lor”, a spus Iacob.

Potrivit acesteia, de exemplu, un producător internaţional produce un medicament cu 10 euro, pe care îl vinde în România cu 8 euro, iar într-una din Vestul Europei cu 25 de euro, pentru că, per total, se compensează, iar importatorul din România îl reexportă cu un preţ de 20 de euro.

"Este un populism ieftin să spunem că în România avem cele mai mici preţuri la medicamente, fără să ne gândim dacă aceste medicamente vor şi exista, faptic, în farmacii şi vor putea fi vândute pacienţilor sau există numai pe hârtie. În momentul în care oferta este mai mică decât cererea apar anomalii şi dezechilibre, apar abuzuri ale producătorilor, care oferă medicamentele condiţionat de cumpărarea altora, greu vandabile. Sau apar pe piaţă medicamente contrafăcute, pentru că bolnavii sunt disperaţi să le cumpere de oriunde, de pe Internet. Sau sunt medicamente produse în alte ţări, cu prospecte în alte limbi şi nu se ştie cum au fost produse, unde au fost ţinute, în ce condiţii au fost transportate”, a explicat Speranţa Iacob.

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj a susţinut că acest reeexport de medicamente este, din păcate, perfect legal, întrucât este vorba de comerţ intracomunitar şi ar fi încurajat de CE.

"Medicamentul este un produs special, care are nevoie de condiţii speciale, de o urmărire foarte atentă, pentru că este vorba de sănătatea şi viaţa oamenilor. Până la nivelul farmaciei, este supus legilor economice. Farmacia, în România, nu este considerată unitate sanitară, doar ceva asemănător, dar are o datorie etică, fiind faţă în faţă cu pacientul. Nu producătorul, nici importatorul, nici distribuitorul, ci farmacistul este cel care îi spune pacientului că nu se găsesc medicamentele de care are nevoie”, a afirmat Iacob.

Potrivit acesteia, un alt efect al fenomenului este faptul că un pacient care nu îşi poate cumpăra un medicament ieftin, de câţiva lei, dar vital pentru sănătatea sa, ajunge, ulterior, în spital, la Terapie Intensivă, unde costurile cu tratamentul ajung la zeci de mii de lei.

Speranţa Iacob a precizat că problema reexportului paralel de medicamente a fost semnalată atât Ministerului Sănătăţii, cât şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului fără însă să se ia, până acum, vreo măsură.

"E destul de complicat după ce s-au redus foarte mult preţurile la medicamente să revii şi să majorezi preţurile, ar fi o măsură nepopulară. Dar autorităţile responsabile trebuie să găsească o soluţie de compromis pentru că lucrurile au scăpat de sub control şi sunt în detrimentul pacienţilor”, a conchis Iacob.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 9 comentarii
Taguri:
MEDICAMENTE ,
EXPORT ,
COMENTARII
  • un cititor 9 mar 2016

    1)Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj a susţinut că acest reeexport de medicamente este, din păcate, perfect legal, întrucât este vorba de comerţ intracomunitar şi ar fi încurajat de CE. PAI DACA ACEST REEXPORT ESTE PERFECT LEGAL, INSEAMNA CA LEGILE NU SUNT BUNE SI TREBUIE MODIFICATE…

  • eu 9 mar 2016

    Daca se exporta e ok castiga toata lumea, dar intereseul este sa creasca pretul. Sa dispara temporar un anumit medicament ca sa provoace cresterea preturilor. Eventual tot ei sa-l plaseze apoi pe piata "neagra" la un pret mult mai mare. Parerea mea!

  • eu 9 mar 2016

    Aici este o MINCIUNA GOGONATA, daca producatorul are cerere pretul de productie scade, daca importatorul importa o cantitate mai mare pretul scade (manipulare, transport) deci nu are de ce sa dispara din Romania, e destul pt toti.

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Anunţ de ultimă oră al RCS&RDS. Modificarea care ia prin surprindere toţi abonaţii