Federaţia Sanitas cere demisia ministrului Muncii, Dragoş Pîslaru, pentru afirmaţiile că medicii au fost atraşi într-un "demers abject" şi fac "jocurile PSD"

Federaţia Sanitas i-a transmis o scrisoare deschisă ministrului Muncii în care îi cere demisia, urmare a unei postări a lui Dragoş Pîslaru pe pagina sa de Facebook, în care susţine liderii sindicatului "fac jocul PSD" şi că regretă că au fost atrase cadrele medicale în acest "demers abject".

3503 afișări
Imaginea articolului Federaţia Sanitas cere demisia ministrului Muncii, Dragoş Pîslaru, pentru afirmaţiile că medicii au fost atraşi într-un "demers abject" şi fac "jocurile PSD"

Federaţia Sanitas cere demisia ministrului Muncii, Dragoş Pîslaru, pentru afirmaţia că medicii au fost atraşi într-un demers abject şi fac jocurile PSD

"Considerăm că am urmat toţi paşii prevăzuţi de legislaţia în vigoare până la declanşarea grevei generale. Şi răspunsul dumneavoastră ? Am atras cadrele medicale într-un demers abject şi cerem pomeni, noi, cei care veghem la sănătatea populaţiei ? Abject este modul în care dumneavoastră trataţi angajaţii sistemului sanitar şi de asistenţă socială. Abject este că aţi tergiversat luarea unor decizii concrete şi corecte pentru cadrele medicale. Abject este modul în care dumneavoastră minţiţi acest popor şi vă ascundeţi în spatele unor scuze care nu au nici o bază reală. (..) Abject este să spuneţi că “este ilegal să creşti salarii cu mai puţin de 180 de zile înainte de alegeri” şi tot abject este ca dumneavoastră să cunoaşteţi cererile angajaţilor din Sănătate înainte de apariţia de OUG nr. 43 şi să nu le daţi curs", se arată în scrisoarea deschisă adresată ministrului Muncii.

În scrisoarea deschisă, sindicaliştii cer demisia lui Dragoş Pîslaru din funcţia de ministru al Muncii. Reacţia Sanitas a venit după ce ministrul a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj privind ilegalitatea grevei de la începutul săptămânii, susţinând că Sanitas face "jocul PSD".

"Am atenţionat de mai multe ori pe liderii Sanitas cu privire la ilegalitatea grevei. Le-am spus clar şi răspicat că fac jocurile unui PSD care îi va atrage în cloaca specifică, în care încălcarea legii este regulă. Regret că au fost atrase în acest demers abject cadrele medicale pe care le respect pentru rolul crucial pe care îl joacă în societate. Manevrele de pomană electorală ale PSD/ALDE, de a se folosi de greva pentru a crea aparenţa de urgenţă şi a justifica încălcarea altei legi, a responsabilităţii fiscal-bugetare, ce precizează clar că este ilegal să creşti salarii cu mai puţin de 180 zile înainte de alegeri, sunt astfel demontate. Din nou realizam de ce sunt importante aceste alegeri - nu pentru a stabili detalii doctrinare de politică publică, ci pentru a trece de la încălcarea flagrantă şi repetată a legii la respectarea acesteia, de la captura statului pentru gaşca de partid la o bună guvernare cu respect pentru toţi cetăţenii, de la corupţie la onestitate", a scris Dragoş Pîslaru pe Facebook.

De asemenea, Federaţia Sanitas îl întreabă pe ministru daca va candida.

"Şi nu putem să omitem expresia dvs. preferată “dacă rămânem la guvernare…”. Vă întrebăm astăzi: candidaţi, domnule ministru?", se arată în scrisoare.

Dragnea, despre relaţia cu SANITAS: Acest individ, Pîslaru, a trimis OUG 20 în Parlament, acum înjură

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a negat vineri o înţelegere cu sindicatul SANITAS pentru a pune presiune pe Guvern, susţinând că nu ar fi nicio legătură între campania electorală şi majorările salariale votate de partid în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor.

''Cum îl cheamă pe ăstă? (…) Acest domn Pîslaru este cred că primul dintre miniştrii din Guvernele din România care şi-a permis să îi facă pe profesori şi pe medici pomanagii. Acest individ vorbeşte de pomeni electorale când noi discutăm să mărim salariile din sănătate şi educaţie şi de la înălţimea poziţiei sale de tehnocrat rătăcit prin Guvern îi face pe aceşti oameni pomanagii, pe cei care ne educă copii şi pe cei care ar trebui să rămână în ţară să salveze vieţi'', a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, solicitat să comenteze acuzaţiile pe care i le aduce ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, potrivit cărora PSD alături de ALDE are o înţelegere alături de ALDE cu Sindicatul SANITAS astfel încât să pună presiune pe Guvern.

Liviu Dragnea a afirmat că PSD a avut tot timpul colaborări cu sindicatul pentru că este un partid deschis.

''Ce înţelegere să avem cu sindicatul? Noi avem tot timpul colaborări cu sindicatul, de când este PSD, pentru că suntem deschişi. Sigur că discutăm pentru că obiectivul nostru este ca, în România, clasa de mijloc să de dezvolte'', a susţinut social-democratul.

Întrebat de ce a propus majorarea salariilor cu doar două luni înainte de alegeri, Liviu Dragnea a precizat că ''este (o măsură-n.r.) obligatorie'', adăugând că Guvernul este cel care a trimis OUG în Parlament, iar acum ''înjură'' Legislativul.

''Ce întrebare este asta? Pentru că acum a venit în Parlament OUG. (…) Nimeni nu spune, nici măcar acest domn Pîslaru în ce nenorocire se află ei. Ei au trimis în Parlament o OUG. Parlamentul s-a trezit cu acea OUG, nu a fost o iniţiativă legislativă şi după aia înjură şi ei şi Iohanni Parlamentul că de ce discută acest act normativ. Cum au ieşit ei cu o OUG? Cum poţi să ieşi cu o OUG de salarizare, când pentru salarizare trebuie dezbatere serioasă măcar în Parlament?'', a reacţionat Dragnea.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.20/2016 privind salarizarea în domeniul bugetar a fost întregistrat la Senat în data de 13 iunie 2016, dar senatorii nu s-au mobilizat să îl discute - aşa cum au făcut deputaţii înainte de începerea campaniei - el fiind adoptat tacit în data de 10 octombrie. Actul normativ a ajuns la Camera Deputaţilor în data de 17 octombrie.

Comisiile reunite de buget şi muncă din Parlament au aprobat luni majorarea cu 15% a salariilor de bază din învăţământ începând cu 1 ianuarie 2017. Amendamentul a fost votat de către parlamentarii PSD şi UDMR, liberalii absentând. Totodată, deputaţii din comisiile menţionate au mai aprobat şi plata sporurilor pentru personalul medical la nivelul anului 2016, nu 2009 cum era până acum, precum şi majorarea cu 25% a salariului de bază de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al CNAS.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei SANITAS, Marius Sepi, s-a declarat satisfăcut că deputaţii din comisiile de specialitate au votat în totalitate amendamentele Federaţiei SANITAS şi a ameninţat că greva din sănătate va fi reluată dacă legea nu va fi votată luni de plen în forma agreată în cadrul şedinţei comisiilor reunite.

Marţi dimineaţa, premierul Dacian Cioloş a declarat că impactul bugetar al legilor electorale votate de Parlament în ultimele luni se ridică la 9 miliarde de lei, echivalentul a peste 1% din PIB. Premierul a subliniat, într-un interviu la Adevărul Live, că astfel se va ajunge fie la creşterea deficitului, ceea ce ar fi „catastrofal”, fie la o reducere a fondurilor alocate investiţiilor. Primul-ministru a mai arătat că o lege a salarizării unitare nu va mai avea finanţare, în condiţiile în care măriri procentuale - cum ar fi cele votate în comisiile din Camera Deputaţilor luni după-amiază - nu fac decât să crească dezechilibrele între diverse categorii de bugetari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici