Video Florian Coldea, audiat în Comisia de Control SRI: Am venit să răspund tuturor întrebărilor | FOTO

Fostul adjunct al SRI, Florian Coldea, a ajuns, marţi, la Parlament, urmând a fi audiat de Comisia de Control SRI. Audierea a fost iniţial stabilită pentru săptămâna trecută, însă s-a amânat din cauza unor probleme de sănătate ale fostului şef al Serviciului.

2795 afișări

"Am venit din respect pentru Parlamentul României şi e o instituţie fundamentală a statului român, să răspund tuturor întrebărilor adresate de comisie, aşa cum am făcut întodeauna", a declarat Florian Coldea la Parlament.

Florian Coldea, fostul adjunct al Serviciului Român de Informaţii, ar fi trebuit să fie audiat săptămâna trecută în comisia parlamentară, dar audierea a fost amânată pentru marţi, 13 martie, la ora 11.00, după ce fostul adjunct SRI a invocat o răceală.

Coldea nu ar fi cerut amânarea audierii, dar şeful Comisiei de Control, Claudiu Manda, i-a recomandat să vină luni, de la ora 11.00, nu 14.00, cum era iniţial, pentru a avea mai mult timp la dispoziţie pentru audiere.

Florian Coldea a demisionat din SRI la începutul lui 2017, după acuzaţiile lui Sebastian Ghiţă.

După ce timp de 12 ani Florian Coldea a ocupat locul doi în SRI, fiind considerat “creierul” instituţiei, în ianuarie 2017 a fost trecut în rezervă de către preşedintele Klaus Iohannis. Acuzaţiile la adresa sa nu s-au oprit însă.

Un om din sistem, ofiţerul SRI Daniel Dragomir, anchetat în dosarul Black Cube şi demisionat din Serviciul de Informaţii în anul 2013, a ieşit public şi a vorbit despre ceea ce a numit culoarele justiţiei şi ale presei.

Mai precis, implicarea Serviciului Român de Informaţii în actul de justiţie, urmărirea dosarelor penale până la o sentinţă dorită şi alegerea completelor de judecată în acest sens. Dragomir spunea că aceste acţiuni sunt susţinute în media, "ţintele" fiind “condamnate public” înainte de a primi o sentinţă finală în instanţă.

Creierul operaţiunilor în SRI a fost arătat tot Florian Coldea, iar în domeniul judiciar Laura Codruţa Kovesi, doi şefi pe care Dragomir i-a acuzat că şi-au aservit instituţiile în interes personal.

“Ţintele erau stabilite în comun. Cunosc doi oameni care erau atât de apropiaţi în uneltirea acestor lucruri. Este vorba despre PFA Kovesi şi SRL Coldea care erau implicaţi. Pe lista aceea vor trebui puşi toţi cei care au participat. În culoarul justiţei suntem noi, penalii, societatea civilă, media, penalii spun cei ţinuţi în arest 6 luni şi apoi achitaţi. Pe partea cealaltă trebuie să se afle judecătorii. Să înţeleagă că trebuie să se termine cu această mizerie, cum e cu cei care vin cu bileţele şi rugăminţi", spunea Daniel Dragomir.

Acuzaţiile lui Daniel Dragomir au dus la o verificare amănunţită în cadrul Comisiei de Control al Serviciului Român de Informaţii din Parlament. Dragomir a oferit şi o listă cu 65 de nume, oameni care puteau să confirme spusele sale, printre aceştia fiind ofiţeri din SRI, politicieni, angajaţi din sistemul judiciar şi din media sau oameni de afaceri.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici