Fostul şef al ADS, Dan Mogoş, la ieşirea de la DNA: Am fost reprogramat

Fostul preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), Dan Mogoş, a declarat, marţi, după ce a stat aproximativ 20 de minute în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că a fost "reprogramat", urmând să se prezinte într-o altă zi în faţa anchetatorilor.

358 afișări
Imaginea articolului Fostul şef al ADS, Dan Mogoş, la ieşirea de la DNA: Am fost reprogramat

Fostul şef al ADS, Dan Mogoş, la ieşirea de la DNA: Am fost reprogramat

Dan Mogoş a fost citat în dosarul în care opt persoane, printre care doi şefi din ADS şi preşedintele Agrostar, sunt urmărite penal pentru fapte de corupţie.

Şeful Direcţiei strategie, managementul datelor şi activităţilor din ADS, Vincenţiu Relu Lucian Cuc, preşedintele Agrostar, Ştefan Niculae, şi alte şase persoane, între care o alta cu funcţie de conducere din ADS, sunt urmărite penal pentru fapte de corupţie.

Potrivit DNA, directorul Cuc este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu în formă continuată, iar Ştefan Niculae, pentru asociere în vederea săvârşirii unei infracţiuni de şantaj.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi, pentru asociere în vederea săvârşirii unei infracţiuni de şantaj şi complicitate la şantaj, Ilie Cristian Sandu, Ştefăniţă Dragoş Gheorghiu, Ioan Florin Todea, Alexandru Bolla şi Bogdan Rădulescu.

Procurorii anticorupţiei informau, vineri, că s-a mai dispus începerea urmăririi penale şi faţă de o altă persoană, cu funcţie de conducere din cadrul ADS, însă numele acesteia nu a fost făcut public.

Potrivit DNA, celor şapte învinuţi nominalizaţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile.

"În cursul zilei de 01.11.2013 au fost efectuate mai multe percheziţii. În acest moment, nu se pot comunica alte date, pentru a nu periclita desfăşurarea anchetei", a mai precizat DNA.

Procurorii DNA au făcut, vineri, percheziţii la Ministerul Agriculturii, Agenţia Domeniilor Statului şi Federaţia Sindicală Agrostar, de unde au ridicat mai multe documente, potrivit unor surse judiciare.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat vineri, după percheziţii, că o angajată din ADS a reclamat nereguli privind achiziţii de servicii de mentenanţă pentru xerox, de pază şi de telefonie.

Constantin a subliniat că nicio persoană din instituţia pe care o conduce nu este vizată şi nu a fost citată să dea declaraţii la DNA, el precizând că în atenţia anchetatorilor ar fi persoane din ADS.

"Niciun angajat din Ministerul Agriculturii nu a fost citat ca învinuit sau martor, în acest moment. Este posibil să fie chemate ulterior unele persoane să dea declaraţii, dar nu în acest moment", a spus el.

Ministrul a mai precizat că o angajată din ADS a sesizat Ministerul Agriculturii privind anumite probleme la achiziţii pentru sediul central al ADS, iar Corpul de control a făcut verificări şi a constatat că sunt nereguli. El a adăugat că achiziţiile reclamate au vizat servicii de mentenanţă pentru xerox, de pază şi de telefonie, fiind semnalat totodată faptul că se foloseşte motorină pentru două maşini care nu mai sunt în uz.

"Din ce mi-am dat seama, sunt vizate două note de control, în urma unei sesizări pe care o doamnă din cadrul ADS a făcut-o cu privire la conducerea ADS. Doamna respectivă sesiza conducerea ministerului vizavi de faptul că s-au făcut anumite abuzuri (...) Este vorba, în primul rând, de achiziţii de servicii de mentenanţă pentru xerox, este vorba de faptul că la două maşini care nu mai sunt în uz se pare că se folosea cota de carburant, servicii de pază şi servicii de telefonie", a spus Constantin.

Întrebat care a fost concluzia Corpului de control după verificările la ADS, ministrul Agriculturii a spus că nu poate să facă aceste precizări, întrucât "notele" nu mai sunt în instituţie.

Daniel Constantin a mai spus că percheziţiile de vineri au vizat, în acest context, şi biroul şefului Corpului de control, de unde au fost ridicate "două note de control".

Pe de altă parte, Constantin a precizat că, în urma verificărilor la ADS, Corpul de control al Ministerului Agriculturii a identificat probleme manageriale, astfel că, în 23 septembrie, a luat decizia de a-l demite pe preşedintele agenţiei, Dan Lucian Ştefan Mogoş.

Ministrul Agriculturii a mai spus că decizia de a-l demite pe şeful ADS nu a putut fi pusă în aplicare până acum întrucât acesta a fost în concediu medical până vineri.

Agrostar susţine că descinderile de vineri de la sediul sindicatului nu au avut nicio legătură cu situaţia de la Ministerul Agriculturii şi ADS, ci l-au vizat pe secretarul general al federaţiei, Tudor Dorobanţu, investigat de Agenţia Naţională de Integritate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici