FOTO 120 de militari din Craiova pleacă într-o misiune NATO, în Polonia, între ei: un tată cu fiul său

O sută douăzeci de militari ai Brigăzii 2 Infanterie "Rovine" vor participa, timp de şase luni, în Polonia, la o misiune de apărare antiaeriană a Grupului de luptă al NATO, condus de SUA. Între ei se află şi un tată cu fiul său, iar amândoi şi-au ales aceeaşi armă.

594 afișări
Imaginea articolului FOTO 120 de militari din Craiova pleacă într-o misiune NATO, în Polonia, între ei: un tată cu fiul său

120 de militari din Craiova pleacă într-o misiune NATO, în Polonia, între ei: un tată cu fiul său

Ceremonialul de plecare în misiune a avut loc miercuri, la Craiova, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Despre misiunea de apărare antiaeriană a Grupului de luptă al NATO la care vor participa cei 120 de militari ai Brigăzii 2 Infanterie "Rovine", generalul-locotenent doctor Adrian Tonea, locţiitor al şefului Statului Major General, a spus că reprezintă "un nou început în istoria participării armatei române la misiuni sub drapel NATO".

"La summitul de la Varşovia, Alianţa Nord-Atlantică a decis să-şi întărească postura de descurajare şi apărare prin sporirea prezenţei militare pe flancul estic. Scopul acestor măsuri este unul defensiv şi reprezintă un angajament ferm al aliaţilor că un atac împotriva unuia va fi considerat un atac împotriva tuturor”, a spus, la Craiova, Adrian Tonea.

Dintre militarii craioveni care vor participa la misiunea din Polonia, doi sunt tată şi fiu, ambii alegându-şi aceeaşi armă.

"Fiul meu şi-a ales aceeaşi armă ca mine, mă bucur, într-un fel, că suntem împreună şi vom face echipă bună acolo. Soţiei i-a luat un timp să se obişnuiască cu gândul că suntem amândoi plecaţi, dar este învăţată să facă bagaje săptămânal şi suntem căsătoriţi de 30 de ani, ştie cum e să fim plecaţi de acasă. Dezavantajul este că acum este cea mai lungă misiune pe care o îndeplinim. Cea mai lungă misiune a mea a fost de trei luni jumătate. Noi nu avem emoţii, suntem pregătiţi profesional. Ca tată, îl supraveghez pe fiul meu din umbră, pentru că e bine ca cei tineri să mai asculte şi de cei bătrâni, eu având 30 de ani de experienţă”, a declarat plt. adj. principal Leontin Marian Enache.

Fiul său, Marian, se mândreşte cu faptul că deja este comandant al unei secţii a batalionului.

"Eu am intrat în Academie în 2010 şi am absolvit în 2013. În anul 2014 am fost comandant de pluton rachetă la Curtea de Argeş, iar din 2015 sunt comandantul Secţiei 1 din Bateria 2 din Batalionul 205 Aparare Antiaeriană”, a spus acesta.

În schimb, căpitanul Andrei Nistor, în vârstă de 30 de ani, a afirmat că nu îi va fi uşor să plece departe de familie, mai ales ţinând cont de faptul că soţia sa urmează să dea naştere, în aprilie, celui de-al doilea fiu al lor.

"E greu, este un moment important din viaţa mea pe care îl ratez, dar asta este datoria. Nu va fi uşor, dar asta este viaţa de militar. Ne-am asumat-o de la început, din prima zi în care am purtat uniforma, am ştiut că vom face şi sacrificii, că vom constrângeri şi trebuie să ni le asumăm. Trebuie să mergem înainte, să fim pregătiţi psihic pentru a rezista cele şase luni. Suntem foarte mândri, este prima misiune externă pentru arma noastră, este prima misiune implicit şi pentru batalionul 205. Suntem mândri că am fost aleşi şi suntem hotărâţi să demonstrăm că am fost aleşi pe meritele noastre. Pregătirea pentru misiune a fost ceva mai scurtă decât am fost obişnuiţi, dar a fost intensă, am muncit să ajungem la capacitatea de a porni în misiune. Am convingerea că peste şase luni vom reuşi să raportăm: misiune îndeplinită”, a spus tânărul militar.

Detaşamentul de apărare antiaeriană, compus din 120 de militari din Forţele Terestre Române, are în dotare tunuri antiaeriene calibru 35 mm OERLIKON şi este constituit pe structura unei baterii din organica Batalionului 205 Apărare Antiaeriană "General Gheorghe Pârvulescu” din Brigada 2 Infanterie "Rovine” de la Craiova.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici