FOTO Elicopterul SMURD care-l înlocuieşte pe cel prăbuşit în lacul Siutghiol, recepţionat

Elicopterul SMURD care va deservi judeţul Constanţa în locul celui prăbuşit în urmă cu doi ani în apele lacului Siutghiol din Mamaia, accident în care au murit patru oameni, a fost recepţionat, marţi, la Baza Aeromedicală SMURD din Constanţa.

1715 afișări
Imaginea articolului FOTO Elicopterul SMURD care-l înlocuieşte pe cel prăbuşit în lacul Siutghiol, recepţionat

Elicopterul SMURD care-l înlocuieşte pe cel prăbuşit în lacul Siutghiol, recepţionat

Noul elicopter, de tip Eurocopter EC- 135, este identic ca navigaţie şi medical cu celelalte elicoptere operate de SMURD, având configuraţia standard - pentru doi piloţi, medic, asistentă şi pacient, furnizor fiind Airbus Helicopters Romania SA, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Proprietarul aparatului este judeţul Constanţa, prin Consiliul Judeţean, iar utilizator este Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Ţuţuianu, a declarat că aparatul a fost livrat de firma de asigurări, fiind mai performant decât cel pe care îl înlocuieşte.

"Vă anunţ că la ora actuală Constanţa are unul dintre cele mai performante elicoptere pentru intervenţii în cazuri medicale. Acest elicopter înlocuieşte anteriorul, care s-a prăbuşit în 2014, în lacul Siutghiol, dar este mult mai performant. Suntem pregătiţi pentru orice intervenţie în judeţul Constanţa. (…) Este pe un program transfrontalier, a costat aproximativ 5 milioane de euro. A fost luat pe asigurare, asiguratorul a luat un alt elicopter, dar cu date tehnice mult mai performante pentru timpurile acestea. Nu am dat nicio diferenţă”, a spus Marius Ţuţuianu.

La rândul său, comandantul punctului de operare SMURD Constanţa, locotenent-comandorul Radu Jitariu, a declarat că elicopterul acesta nu are flotoare, pentru că nu va opera pe mare.

"Este ultimul tip de elicopter din clasa lui, în momentul de faţă, ca performanţe de top. Puţin mai performant din punct de vedere al motorizării decât precedentul. Echiparea medicală este identică cu cele pe care le avem în flotă, dar şi din punct de vedere al navigaţiei. Se poate zbura în orice condiţii meteo, mai puţin vânt”, a spus locotenent-comandorul Radu Jitariu.

El a precizat că aparatul are o autonomie de zbor de aproape trei ore, urmând să alimenteze de la aeroportul Mihail Kogălniceanu.

Elicopterul SMURD recepţionat marţi înlocuieşte aparatul care s-a prăbuşit pe data de 15 decembrie 2014 în apele lacului Siutghiol. Toţi cei patru membri ai echipajului au murit, doi piloţi din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi două cadre medicale aparţinând SMURD Constanţa.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanţa pentru abuz în serviciu, în dosarul privind achiziţionarea elicopterului prăbuşit.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici