Funeriu: Cadrele didactice din Buzău suspendă protestele şi revin de luni la cursuri

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat, vineri, că profesorii din Buzău suspendă protestele şi vor intra de luni la clase, după aproape o lună de la declanşarea grevei generale, decizia fiind luată în urma discuţiilor cu delegaţia sindicaliştilor din învăţământul buzoian.

31 afișări
Imaginea articolului Funeriu: Cadrele didactice din Buzău suspendă protestele şi revin de luni la cursuri

Funeriu: Cadrele didactice din Buzău suspendă protestele şi revin de luni la cursuri (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Ne îndreptăm spre soluţionarea situaţiei din Buzău. Am decis, în interesul elevului, ca de luni cadrele didactice buzoiene să intre la clase. Am discutat, totodată, o serie de măsuri pentru ca problemele din Buzău să aibă o soluţie rezonabilă. Vom elabora un document în care vom finaliza toate aceste probleme", a spus ministrul Educaţiei, la finalul discuţiilor de aproape două ore cu delegaţia sindicaliştilor buzoieni şi cu liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea.

Preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Buzău, profesorul Ion Dobre, care a participat la discuţiile de la Ministerul Educaţiei, a spus că după negocierile cu ministrul Daniel Funeriu şi secretarul de stat Oana Badea s-au creat premisele începerii şcolii în Buzău.

"S-au făcut concesii de ambele părţi. Nu pot să afirm că au fost rezolvate problemele, de aceea protestul nostru va continua pe altă formă. Vom adopta calendarul de proteste al FSLI", a declarat Dobre.

El a precizat că rezultatul întâlnirii de la Ministerul Educaţiei va fi prezentat sâmbătă, în şedinţa de Colegiu a SIP Buzău şi că va propune soluţii pentru începerea cursurilor.

Aurel Cornea a declarat că vineri au fost rezolvate punctual câteva probleme şi, în linii mari, sindicaliştii ar fi mulţumiţi, dar FSLI va dori aplicarea Legii 221, aşa cum a reieşit din hotărârile judecătoreşti.

"Problema este rezolvată pentru moment, dar soluţiile vor fi găsite împreună cu ministrul Educaţie. Ne cerem scuze faţă de părinţi şi de elevi pentru situaţia creată, orele vor fi recuperate", a mai spus Cornea.

Aproximativ 600 de cadre didactice au participat, vineri, la un nou miting de protest în centrul municipiului Buzău.

În judeţul Buzău, aproximativ 4.000 de cadre didactice au intrat în grevă în 16 martie, cursurile în circa 160 de şcoli fiind suspendate. Pe durata acestor săptămâni, profesorii au ieşit în stradă, unde au protestat pentru că nu şi-au primit integral salariile pe luna februarie, dar şi pentru că nu le mai sunt recunoscute majorările salariale câştigate în instanţă, în cuantum de 33%. Săptămâna trecută, aproximativ 2.500 de cadre didactice au renunţat la proteste şi au intrat la clase.

În 30 martie, profesorii au decis ca în această săptămână să fie organizate noi mitinguri în Piaţa Dacia din Buzău.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, declara, la sfârşitul lunii martie, că ministerul are toate fondurile necesare pentru a plăti în acest an salariile "legale" ale profesorilor, dacă acestea sunt calculate corect.

Funeriu afirma că, în majoritatea judeţelor, calculul salariilor s-a făcut corect, cu excepţia judeţului Buzău, unde încadrarea s-a făcut la un salariu de 5.000 de lei pentru un profesor gradul I, cu 30 de ani vechime, în loc de 3.400 de lei, atât cât era legal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici