Gest nemaivăzut în politica mare: ministrul croat de Externe a dat s-o sărute pe ministrul german Baerbock. Reacţii dure

  • Ministrul croat de Externe, Grlic-Radman, a fost subiect de controverse, în urma unui gest din timpul ultimei întâlniri a miniştrilor europeni de Interne şi de Externe la Berlin.
  • În timpul fotografiei de grup, ministrul a încercat să-şi sărute omologul german, Annalena Baerbock.
  • Episodul a stârnit o serie de critici în Croaţia şi a ridicat întrebări cu privire la conduita ministrului.
5710 afișări
Imaginea articolului Gest nemaivăzut în politica mare: ministrul croat de Externe a dat s-o sărute pe ministrul german Baerbock. Reacţii dure

Gestul a avut loc în timpul fotografiei de grup din marginea summitului miniştrilor de externe de la Berlin

Presa croată şi cea bosniacă a descris momentul ca fiind „neplăcut de urmărit” şi „un fiasco”.

Un videoclip al incidentului, reluat pe mai multe platforme de socializare, o arată pe ministrul german, Annalena Baerbock, părând să plece surprinsă când ministrul Grlic-Radman a încercat să o abordeze.

Reacţia ministrului a fost definită ca un semn clar de disconfort. Rada Boric, activistă pentru drepturile femeii şi director al Centrului de Studii ale Femeii din Zagreb, a definit gestul ministrului croat drept „total nepotrivit” şi pe aceeaşi lungime de undă s-a aflat un alt activist, care l-a acuzat pe Grlic-Radman de lipsă de decenţă şi respect.

Scuzele lui Grlic-Radman

Ivana Kekin, deputată în Parlamentul croat, a condamnat comportamentul ministrului, susţinând că nu numai că s-a făcut de ruşine pe sine, ci şi întreaga naţiune croată.

Fostul premier croat Jadranka Kosor şi-a exprimat criticile cu privire la incident. Pe X, Kosor a subliniat că sărutarea forţată a unei femei poate fi considerată „o formă de violenţă”.

Problema a stârnit o dezbatere aprinsă asupra respectului pentru femei şi a comportamentului reprezentanţilor politici în contexte internaţionale.

Între timp, ministrul croat de Externe, Grlic-Radman, a răspuns criticilor în timpul unei conferinţe de presă, apărându-şi gestul ca un simplu salut „cald şi uman”.

El a vorbit despre existenţa unui obicei între miniştri de a face schimb de politeţe afectuoase, în timpul întâlnirilor diplomatice. Cu toate acestea, Grlic-Radman a recunoscut posibilitatea ca gestul său să fie interpretat negativ de unii şi şi-a cerut scuze.

Cine este Annalena Baerbock

Annalena Charlotte Alma Baerbock s-a născut la 15 decembrie 1980, la Hanovra, iar din 2018 deţine rolul de co-preşedinte al partidului ecologist Alianţa 90/Verzii, împărţind această funcţie cu Robert Habeck.

Cariera ei politică include funcţia de membru în Bundestag, Parlamentul federal al Germaniei, începând cu 2013. Cu toate acestea, ascensiunea ei politică a atins apogeul începând cu 8 decembrie 2021, când a fost numită ministru de Externe în guvernul Scholz.

Un moment important pentru Germania, întrucât Annalena Baerbock a devenit prima femeie care a ocupat această funcţie. În septembrie 2021, a fost candidatul Verzilor la alegerile pentru Cancelarie.

În ciuda vârstei fragede, Baerbock a devenit a doua femeie, după Angela Merkel, care candidează pentru poziţia de vârf în guvernul german. Alegerile din 2021 i-au adus pe Verzi într-un acord de coaliţie cu FDP şi social-democraţii, sub conducerea lui Olaf Scholz.

În acest context, Baerbock a fost numit ministru de Externe, preluând mandatul la 9 decembrie 2021. Din nou, ea a fost prima femeie care a ocupat această funcţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici