Gigi Becali i-a cerut avocatului să înceapă demersuri la Preşedinţie pentru graţiere

Avocatul Bogdan Vlad a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că Gigi Becali i-a cerut să introducă la Preşedinţie un memoriu de graţiere, precizând că documentul, care va fi bazat pe argumente predominant personale, va fi depus săptămâna viitoare.

2783 afișări
Imaginea articolului Gigi Becali i-a cerut avocatului să înceapă demersuri la Preşedinţie pentru graţiere

Gigi Becali si Traian Basescu (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Avocatul a precizat că a avut o discuţie cu Gigi Becali după ce acesta a fost încarcerat, iar în urma celor stabilite cu clientul lui, va redacta un memoriu de graţiere, pe care îl va trimite Preşedinţiei.

Bogdan Vlad a mai spus că în document nu vor fi invocate articole de lege privind graţierea, ci acesta va conţine predominant argumente de natură personală. Avocatul a precizat că în cererea de graţiere vor fi invocate aspecte ce ţin de viaţa de familie a lui Gigi Becali sau de viaţa profesională a acestuia.

Avocatul a menţionat că documentul va fi depus la Preşedinţie fie la sfârşitul acestei săptămâni, fie la începutul săptămânii viitoare, precizând că graţierea este un atribut aflat la latitudinea şefului statului.

Gigi Becali a declarat luni, după anunţul privind condamnarea sa la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării, că nu exclude varianta de a cere preşedintelui Traian Băsescu graţierea sa, menţionând că se simte trădat de statul român şi că va utiliza toate mijloacele legale împotriva sentinţei.

Întrebat dacă se pune astfel la dispoziţia lui Traian Băsescu, deşi anterior era împotriva şefului statului, Becali a spus: "Dar de ce să nu? Şi care e treaba? Ce, mi-e ruşine? Mi-e ruşine să cer libertatea mea pentru familia mea? Care e treaba? Ce, un act creştinesc, ţi-e ruşine să-l ceri? Sau ce, dacă-l face, un act creştinesc, îi e ruşine?".

Becali a spus că va face orice pentru a fi liber.

"Toate demersurile pe care le pot face - smerenie, orice - le voi face pentru ca să fiu liber pentru familia mea. Nu-mi cad galoanele dacă cer. Se poate? E legal? Se întâmplă să ceri preşedintelui graţierea? Eu o cer. Vrea - bine, nu vrea să o dea - iar bine", a mai spus Becali.

Potrivit Legii 546/2002, graţierea este o măsură de clemenţă care constă în înlăturarea, total sau în parte, a executării pedepsei aplicate de instanţă ori în comutarea acesteia în una mai uşoară.

Graţierea poate fi acordată individual, prin decret, de către şeful statului, sau colectiv de către Parlament, prin lege organică. Graţierea individuală se poate acorda doar după rămânerea definitivă a hotărârii, la cerere sau din oficiu.

Pentru graţierea lui Gigi Becali, avocatul acestuia sau rudele sale trebuie să adreseze o cerere preşedintelui, împreună cu o copie legalizată a hotărârii definitive de condamnare, certificatul de cazier judiciar, actele de stare civilă, certificate medicale, rapoarte de anchetă socială şi alte acte pe care le consideră necesare în susţinerea cererii.

Conform legii, preşedintele poate solicita, când consideră că este necesar, avize consultative de la Ministerul Justiţiei, care este obligat să le înainteze în termen de 30 de zile de la data solicitării, sau informaţii de la organele administraţiei publice locale, conducătorul locului de detenţie, organele judecătoreşti şi cele ale parchetelor, organele de poliţie şi altor instituţii publice.

Dacă va fi graţiat, Gigi Becali nu va scăpa şi de pedepsele complementare sau accesorii, acestea neputând fi graţiate. De asemenea, Gigi Becali nu va scăpa de plata despăgubirilor, deoarece, potrivit legii, graţierea individuală nu are efect asupra laturii civile şi asupra măsurilor administrative pronunţate într-o cauză penală. Decretul de graţiere se publică în Monitorul Oficial.

În cazul în care preşedintele respinge cererea de graţiere, actul va fi comunicat persoanei care a formulat cererea în 30 de zile de la adoptarea deciziei.

Deputatul Gigi Becali, finanţator al echipei Steaua, a fost condamnat definitiv, luni, de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, iar fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină au primit câte doi ani de închisoare, tot cu executare. În cazul fiicei fostului ministru al Apărării, Ioana Babiuc, instanţa a dispus menţinerea achitării decise de cei trei judecători ai instanţei de fond.

Prin aceeaşi decizie, judecătorii instanţei supreme au dispus interzicerea unor drepturi civile, timp de cinci după executarea pedepselor, în cazul lui Becali, Babiuc şi Cioflină. Astfel, aceştia nu vor avea voie să aleagă şi să fie aleşi în autorităţile publice sau în funcţii publice, să ocupe o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi nici să ocupe o funcţie sau să exercite o profesie ori să desfăşoare o activitate de natura aceleia de care s-au folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Instanţa a mai dispus ca Gigi Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină să plătească în solidar 421.280 de dolari sau echivalentul în lei, plus dobândă calculată începând din 5 octombrie 1998, către statul român.

De asemenea, Babiuc şi Becali trebuie să plătească, tot în solidar, 448.378 de dolari sau echivalentul în lei, plus dobândă calculată începând din 1999, către statul român.

Instanţa a mai dispus menţinerea măsurilor asigurătorii puse de procurorii anticorupţie pe bunurile lui Becali, Babiuc şi Cioflină.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici