Gruia Stoica: Nu a fost pus sechestru pe niciun cont şi pe niciun bun al meu

Gruia Stoica, proprietarul Grupului Feroviar Român, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că niciun cont şi niciun bun al său nu au fost puse sub sechestru în dosarul privind privatizarea firmei Transbordare Vagoane Marfă Iaşi, aflat în lucru la DIICOT Iaşi.

408 afișări
Imaginea articolului Gruia Stoica: Nu a fost pus sechestru pe niciun cont şi pe niciun bun al meu

Gruia Stoica (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Niciun cont şi niciun bun nu a fost pus sub sechestru", a spus proprietarul Grupului Feroviar Român (GFR), după ce în presă au apărut informaţii că averea lui a fost pusă sub sechestru de la sfârşitul lunii iunie.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimianlitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi face cercetări pentru evaziune fiscală întră-un dosar privind privatizarea frauduloasă a firmei Transbordare Vagoane Marfă (TVM) Iaşi şi implicare în activităţi de crimă organizată, procurorii având indicii că Gruia Stoica ar fi preluat TVM cu banii firmei.

Totuşi, surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că în dosarul de la DIICOT Iaşi sunt cercetaţi Gruia Stoica, tatăl şi fratele acestuia, fiind instituit sechestru asigurător pe bunuri ale acestora.

Gruia Stoica susţine însă că în acest caz nu a fost începută urmărirea penală în cazul lui.

"Nu s-a început urmărirea penală în cazul meu pentru evaziune fiscală. Eu la acea firmă aveam două acţiuni în 2004. Mai mult, nu-i cunosc nici pe directorul general, nici pe directorul financiar de la acea societate", a precizat omul de afaceri.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a arătat, într-un comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX, că societatea GFR nu figurează cu sechestre instituite.

"În urma consultării bazei de date a Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, precizăm că societatea Grup feroviar Româna SA nu figurează cu sechestre instituite, conturi blocate şi nici nu figurează pe lista datornicilor publicată pe site-ul ANAF www.anaf.ro, secţiunea Informaţii publice/ Informaţii despre agenţii economici/ Obligaţii restante către bugete la 30.06.2013", susţine ANAF în comunicatul citat.

În 23 iulie, omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul GFR, companie desemnată câştigătoare a licitaţiei pentru preluarea CFR Marfă, declara pentru MEDIAFAX că a fost chemat la DIICOT pentru clarificări privind un dosar din 2005, cu NUP în 2006, după opt ani în care nu i s-a solicitat nicio declaraţie.

"Nu am comis nicio evaziune fiscală. Suspiciunile sunt în legătură cu fapte ce fac obiectul unui dosar de pe rolul DIICOT din 2005 care a primit deja NUP în 2006, subsemnatul fiind acţionar cu un procent de 0,00015%, adică 2 acţiuni, şi fără a avea vreo calitate de administrator la acea firmă. Mai mult, nu-i cunosc nici pe directorul general, nici pe directorul financiar de la acea societate, şi nu aveam cunoştiinţă nici măcar de locul unde se afla sediul firmei. Am acceptat să am o participaţiune infimă în acea societate, de 2 acţiuni, doar pentru că acea firmă să-şi păstreze statutul de societate pe acţiuni", a afirmat Stoica.

Stoica a menţionat, pe 23 iulie, că de mai mulţi ani nu mai este acţionar la firma respectivă.

"Doar în urmă cu 2 săptămâni am fost invitat pentru nişte clarificări la DIICOT, după ce vreme de opt ani de zile nu mi s-a luat nici o declaraţie în acest caz, deşi am fost şi sunt la dispoziţia oricăror instituţii ale statului", a mai spus Stoica.

GFR, parte a grupului Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat la 20 iunie câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din acţiuni şi asumându-şi investiţii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investiţii de mediu.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a fost convocat de urgenţă în 2 august, de preşedintele Traian Băsescu, la solicitarea Guvernului, în legătură cu HG din 24 iulie privind CFR Marfă.

Preşedinţia informa că CSAT nu a emis, în urma şedinţei, nicio nouă decizie privind privatizarea CFR Marfă, menţionând că strategia de privatizare a companiei a fost avizată de către Consiliu prin hotărârea din 5 februarie.

"Membrii CSAT au avut o discuţie constructivă legată de acest proces de privatizare având ca obiect continuarea procedurilor legale privind finalizarea procesului de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă «C.F.R. Marfă» - S.A. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat strategia de privatizare a CFR Marfă prin Hotărârea CSAT nr. 23/5.02.2013. Nu s-a emis o altă decizie CSAT", se afirmă în comunicatul menţionat.

În comunicatul dat publicităţii la finalul şedinţei CSAT din 5 februarie se arăta că: "La solicitarea Guvernului României, CSAT a avizat proiectul Hotărârii Guvernului României pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă «C.F.R. Marfă» - S.A. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat acest proiect solicitând privatizarea cu un investitor strategic şi respectarea obligaţiilor pe care «C.F.R. Marfă» - S.A. le are faţă de MApN, NATO şi alte structuri de securitate".

Preşedintele şi premierul au o dispută privind privatizarea CFR Marfă, Traian Băsescu cerând ca Victor Ponta să îşi asume responsabilitatea privatizării, iar primul-ministru solicitând avizul CSAT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici