Guvern: Contractele de muncă ale bonelor vor trebui să conţină un plan de activităţi. Ce presupune acesta

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, normele metodologice de aplicare ale Legii 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă, care stipulează că anexa contractului de muncă trebuie să conţină şi un plan de activităţi ale bonei, convenit de părţile semnatare.

655 afișări
Imaginea articolului Guvern: Contractele de muncă ale bonelor vor trebui să conţină un plan de activităţi. Ce presupune acesta

Guvern: Contractele de muncă ale bonelor vor trebui să conţină un plan de activităţi. Ce presupune acesta

Hotărârea de Guvern prin care au fost aprobate normele metodologice stabileşte că serviciile de îngrijire şi supraveghere a copilului pe timpul zilei vor putea fi asigurate de bone fie în baza unui contract individual de muncă încheiat între bonă şi o persoană juridică acreditată ca furnizor de servicii sociale, fie în baza unui contract de prestări de servicii încheiat între bonă, persoană fizică autorizată, şi reprezentantul legal al copilului.

”Contractul individual de muncă şi contractul de prestări de servicii includ, în anexă, ca parte integrantă din contract, planul de activităţi. Acest plan se elaborează în acord cu reprezentantul legal al copilului, în funcţie de numărul de copii aflaţi în grijă/categoria de vârstă a copilului/copiilor, de nevoile individuale ale fiecăruia, ale familiei acestuia”, informează biroul de presă al Guvernului

Planul de activităţi poate include responsabilităţi ale bonei privind protejarea copilului de orice formă de abuz, neglijare, exploatare, însoţirea copilul la spital până sosesc părinţii sau reprezentantul legal, oferirea unei alimentaţii corespunzătoare calitativ şi cantitativ, adaptată vârstei, nevoilor şi preferinţelor acestuia, în funcţie de meniurile stabilite cu reprezentantul legal al copilului.

Planul de activităţi poate fi revizuit anual sau ori de câte ori este nevoie.

De asemenea, este reglementată procedura de recunoaştere a calificărilor în vederea exercitării profesiei de bonă pe teritoriul României, aspectele referitoare la exercitarea acestei profesii, instituţiile care eliberează documentele necesare obţinerii acestui drept, aspectele referitoare la asigurarea calităţii serviciilor exercitate de bonă. Ministerul Muncii va putea elibera şi atestatul dreptului de exercitare a profesiei de bonă pentru persoanele care vor să muncească în alte ţări membre ale Uniunii Europene.

Guvernul estimează că reglementarea condiţiilor în care îşi desfăşoară activitatea bonele va contribui la creşterea gradului de reinserţie pe piaţa muncii a persoanelor aflate în concediu pentru creşterea copilului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici