Guvernul introduce noi condiţii la Euro 200, ca absenţele, şi calculează şi "venituri potenţiale"

Guvernul a introdus, ca şi condiţii noi, acte care trebuie depuse de elevii ce solicită sprijin financiar la achiziţionarea unui calculator, precum media generală şi absenţele, şi a decis ca la stabilirea venitului familiei să fie luate în calcul şi "venituri potenţiale" din valorificarea de bunuri.

1041 afișări
Imaginea articolului Guvernul introduce noi condiţii la Euro 200, ca absenţele, şi calculează şi "venituri potenţiale"

Premierul Emil Boc (Imagine: Răzvan Chiriță/Mediafax Foto)

Hotărârea de guvern care reglementează cadrul pentru derularea programului în 2010 introduce noi condiţii privind documentele care trebuie să completeze cererea de acordarea a sprijinului financiar pentru cumpărarea unui calculator.

Astfel, cererea va trebui însoţită şi de o adeverinţă eliberată de către unitatea de învăţământ din care să rezulte media generală/calificativul din anul şcolar anterior, o adeverinţă din care să rezulte numărul de absenţe nemotivate din anul şcolar anterior - pentru toţi elevii, cu excepţia clasei I - şi încă o adeverinţă din care să rezulte că studentul a promovat minimum 50 de credite în anul universitar anterior.

Actul normativ aprobat de Guvern prevede că la stabilirea venitului brut lunar pe membru de familie se iau in calcul toate veniturile acestora în luna precedentă, cu excepţia alocaţiei de stat, alocaţiei familiale complementare şi a alocaţiei de susţinere pentru familia monoparentală, bugetului personal complementar acordat persoanelor cu handicap, burselor de studii şi burselor sociale, precum şi a tuturor drepturilor sociale exceptate de la stabilirea altor drepturi şi obligaţii.

Hotărârea de guvern mai prevede însă că "în cazul în care familia are în proprietate bunuri mobile şi imobile care ar putea fi valorificate, se iau în considerare veniturile potenţiale provenite din valorificarea acestora".

Dacă beneficiarii au venituri egale, criteriile de departajare vor fi, în ordine, media generală/calificativul şi numărul de absenţe nemotivate, pentru elevi, respectiv obţinerea a minimum 50 de credite în anul universitar anterior, pentru studenţi.

Cererile de acordare a sprijinului financiar trebuie depuse până la 21 aprilie, iar bonurile valorice vor fi eliberate în intervalul 24 iunie-30 iulie. Calculatoarele pot fi achiziţionate între 24 iunie şi 31 august, iar operaţiunea de decontare către agenţii economici va fi derulată în perioada 23 iulie-30 noiembrie.

Guvernul a decis, miercuri, ca programul prin care elevii şi studenţii provenind din familii cu venituri modeste primesc câte 200 euro pentru achiziţionarea unui calculator să fie aplicat şi în 2010, după ce în 2009 a intenţionat să suspende acest program.

Cuponul în valoare de 200 euro va fi acordat unui număr estimat de 25.000 elevi şi studenţi, similar celui de anul trecut.

În luna iunie, agenţia MEDIAFAX anunţa că Guvernul a decis suspendarea acestui program pentru anul 2009, cu intenţia de a revizui criteriile de selecţie şi a efectua un control amănunţit al solicitanţilor.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, confirma atunci informaţia şi explica decizia prin faptul că jumătate dintr-un total de 44.000 cereri de înscriere în program au fost depuse de către elevi care declară "un venit zero" pe membru de familie.

Producătorii şi distribuitorii de echipamente informatice au dezaprobat măsura Guvernului de suspendare a programului Euro 200 şi au cerut ministrului Educaţiei să reevalueze această situaţie.

Ulterior, ministerul de resort a anunţat că programul Euro 200 privind acordarea unui ajutor financiar pentru stimularea achiziţionării de calculatoare va fi aplicat şi în 2009 şi că aproape 25.000 de elevi vor putea beneficia de sprijin.

Programul guvernamental a fost iniţiat în urmă cu cinci ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici