ICCJ respinge sesizarea ministrului Apelor şi Pădurilor în procesul cu ANI. Adriana Petcu: Instanţa a decis că acuzaţiile sunt neîntemeiate

Adriana Petcu, ministrul Apelor şi Pădurilor, susţine că decizia ÎCCJ privind raportul ANI arată că acuzaţiile agenţiei sunt neîntemeiate. Ministrul explică că parchetul a clasat cauza iar instanţa a decis inadmisibilitatea acţiuni întrucât raportul nu arăta o încălcare a legii.

2022 afișări
Imaginea articolului ICCJ respinge sesizarea ministrului Apelor şi Pădurilor în procesul cu ANI. Adriana Petcu: Instanţa a decis că acuzaţiile sunt neîntemeiate

ÎCCJ: Adriana Petcu, ministrul Apelor şi Pădurilor, în conflict de interese (Imagine: ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO)

"Urmare a verificărilor efectuate, la data de 17.09.2015, Ministerul Public a dispus clasarea cauzei, constatând că acuzaţiile A.N.I sunt profund nesusţinute şi lipsite de adevăr. Această decizie are caracter definitiv. Încă dinaintea dispoziţiei formulate de Ministerul Public, am promovat şi o acţiune administrativă împotriva raportului de evaluare anterior menţionat, deferită spre soluţionare instanţei competente, respectiv Curtii de Apel Bucureşti. La data de 24.04.2015, instanţa de fond a constatat inadmisibilitatea acţiunii promovate motivat de faptul că „ (...) prin raportul de evaluare încheiat la data de 08 decembrie 2014 nu se constată existenţa unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate. ” Prin decizia de ieri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut soluţia Curţii de Apel Bucureşti. Astfel, instanţa statueazăp faptul că Raportul de evaluare contestat reprezintă un simplu act de sesizare al organelor penale, fără a constata nicio încălcare a legislaţiei administrative în materia conflictelor de interese. Având în vedere soluţia de clasare definitivă, pronunţată de către organele de cercetare penală şi raportat la soluţia ICCJ care statueaza lipsa oricărei încălcări a legislatiei administrative, s-a concluzionat că o orice suspiciune privind vreo culpă de încălcare a legislatiei penale şi administrative a fost înlăturată în mod expres şi definitiv de către insţanta de judecată, respectiv de către Ministerul Public", transmite ministrul Apelor şi Pădurilor printr-un comunicat de presă.

Adriana Petcu susţine că ICCJ a respins acţiunea de anulare a raportului ANI pentru că documentul este "o simplă sesizare către Parchet, desfiinţată prin decizia Ministerului Public din 2015".

"Respinge recursul declarat de reclamanta Petcu Adriana împotriva Sentinţei civile nr. 1161 din 24 aprilie 2015, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă", se arată în decizia dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) joi.

Astfel, magistraţii au menţinut hotărârea Curţii de Apel Bucureşti din data de 24 aprilie 2015, prin care instanţa a decis că "respinge acţiunea formulată de reclamanta Petcu Adriana în contradictoriu cu pârâta A.N.I., ca inadmisibilă".

Pe 9 decembrie 2014, ANI anunţa că a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie penală de către Adriana Petcu, motivând că aceasta a "semnat o adresă transmisă Administraţiei Naţionale „Apele Române” (A.N.A.R.), prin care s-a propus includerea sa în componenţa grupului de lucru al Proiectului „SIGMA FOR WATER"", în baza căreia a fost încadrată în funcţia de project officer în cadrul proiectului şi a obţinut venituri în valoare totală de 27.086 Lei. Ulterior, în 2015, procurorii au clasat sesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate.

Adriana Petcu, 55 de ani, a fost director al Administraţiei Bazinale de Apă Buzău-Ialomiţa din 1 martie 2010, fiind susţinută, la acel moment, de organizaţia PDL Buzău.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici